• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Нещо страшно се случва в Чехия

Май 01
16:20 2020
A+ A-
11070 прегледа

Министър Брабец посочи, че в такова положение не са изпадали през последните 500 години

Чехия е изправена пред сериозно предизвикателство, различно от борбата с COVID-19.

 

Ръководителят на Министерството на опазването на околната среда – Рихард Брабец, определи климатичната обстановка в Чехия като "катастрофална".

Това се случи по време на пресконференцията, която се проведе на 29 април заради сушата, връхлетяла страната.

 

Според министъра, това е "най-тежката суша през последните 500 години".

"В национален мащаб не ни достигат 60% валежи, в някои краища на страната този показател е още по-печален. Причината за липсата на вода е не само минималното количество дъждове през годината, но и постоянно повишаващата се температура. Сега в Чехия има почти същите температури, каквито бяха преди 20 години доста по на юг, например, в Хърватия. Ситуацията може да се нарече катастрофална, тъй като сегашната суша е най-тежката през последните 500 години", изтъкна Брабец, цитиран от местните медии.

 

Според министъра, обикновено сушата започва да се усеща по-късно – през май, началото на юни.

"Тази зима на практика беше безснежна, ако не се вземат предвид планинските върхове. Ето защо още в средата на март селскостопанските работници започнаха да бият тревога, опасявайки се за съдбата на бъдещата реколта", изтъкна още министърът.

 

На места бяха предприети мерки като например ограничаване на потреблението на вода в населените места. По-конкретно някои малки градове и села в Южна Моравия са с ограничена консумация на вода до 100 литра на човек на ден. Освен това е забранено използването на питейна вода за напояване на градини и зеленчукови градини, както и за пълнене на басейни.

 

Изследователи от университета в Бърно са разработили устройства за използване на дренажни системи за задържане на вода в суха почва. Изграждат се и специални канали, които доставят вода на полетата от реките.

 

Министър Брабец посочи като пример също положението с река Лабе (Елба) близо до град Усти над Лабем, където дълбочината на водата сега е около 1,5 метра. Тук е мястото да отбележим, че това ниво е почти половината от обичайното й ниво.

 

Освен всичко друго, това представлява заплаха за търговското и индустриалното корабоплаване по реката, която свързва централната част на Чехия с Хамбург в Северна Германия. Още по-тежко е положението с река Вълтава, в района на Прага и с река Морава – някои от нейните притоци просто са пресъхнали.Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*