• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Гърция получава ваксината срещу COVID-19 до два месеца

Ноември 15
20:05 2020
A+ A-
7134 прегледа

Ваксината ще е безплатна

Оказва се, че ваксината срещу COVID-19 ще пристигне в Гърция до два месеца.

 

Оптимистичните сценарии са първите ваксинации да бъдат направени на 500 000 души през м. януари, съобщава "Труд".

 

Премиерът Кириакос Мицотакис, министрите и партийните лидери ще бъдат първите, които ще се ваксинират. Това ще е един вид символизъм срещу фалшивите новини и конспиративните теории, които се разпространяват относно ваксината.

 

Понастоящем ваксината на „Pfizer“ е готова и се очаква да бъде последвана от тези на „Moderna“ и „AstraZeneca“. Гърция ще получи над 25 милиона дози чрез договори за предварителна покупка, подписани от Европейския съюз с фармацевтични компании. Обмислят се плановете за ваксинация в съответствие с всички здравни стандарти, определени от експерти.

 

Вероятно граждани ще уреждат срещи чрез SMS, за да се намалят опашките. Приоритет ще имат определени категории хора от уязвимите групи. Основният въпрос е да се осигурят и закупят необходимите фризери за поддържане на ваксината, тъй като трябва да поддържат -70C.

 

Според информацията Министерството на здравеопазването вече е завършило оперативния план. То е определило броя на центровете за ваксинация в цялата страна. Подготвят се и медицинските лица, които ще извършват ваксинацията срещу COVID-19.

Всяка здравна област вече е регистрирала своя персонал. 

 

Ваксинациите ще се извършват на две смени, като по време на смяна ще бъдат ваксинирани определен брой хора (42 на смяна). По този начин ще се избегне пренаселеност, в случай че има голям интерес към ваксината срещу COVID-19.

 

Възможно е също така регистрацията на заинтересованите да се извършва чрез електронна платформа. Там ще се изисква информация кой принадлежи към уязвими групи. Според оптимистичните сценарии се очаква Гърция да получи първите дози от ваксината през януари и тя ще бъде безплатна.Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*