• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Доналд Туск откри председателството: Отечество любезно, как хубаво си ти

Януари 11
19:32 2018
A+ A-
631236 прегледа

С реч изцяло на български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск откри българското председателство и взриви 300-те гости на официалното откриване в Народния театър "Иван Вазов".

"Отечество любезно как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно, как твоите картини меняват се омайно”, започна речта си на български език Доналд Туск като цитира Иван Вазов.

"Като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром, вие сами сте творците на тези по-нови красоти. По-младите поколения свързват този театър повече със Захари Бахаров и сераиала "Игра на тронове", отколкото с Иван Вазов. Историята на Балканите е по-интересна и драматична от "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички искаме Балканите по-малко да наподобяват драматични филми. Стабилност и благоденствие заслужават хората в целия регион. ЕС трябва да превърне този сценарий в реалност. Добре е, че един от приоритетите на председателството са Западните Балкани. Кой ако не наследниците на Спартак, хората на най-старата държава в Европа, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, може да се нагърби с тази важна задача за целия регион. Вие винаги сте били решителни и смели. Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно колкото преди четвърт век бе Христо Стоичков. С премиер, който може да изплаши не един дракийски войн ще се спрарвите, благодаря", заяви още Туск.

Първа официалните гости поздрави министърката Лиляна Павлова. Присъединяването към ЕС преди 11 години беше една сбъдната мечта, каза тя.

С гордост и самочувствие поемаме отговорността на председател на Съюза. Вярваме в доброто утре и имаме решимостта и енергията да работим за него, каза още Павлова.

България има много какво да даде на Европа, заяви министърката. И изброи от древността и фолклора до модерните технологии.

Тя покани на сцената официалните гости - Антонио Таяни, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и шефката на НС Цвета Караянчева.

“От 11 години сме член на ЕС, но от 13 века сме Югоизточната порта на Европа. Това е скъпо платено исторически”, каза президентът Румен Радев.

България притежава модел на добро съжителство, ние сме родината на кирилицата, ние спасихме своите евреи. Много сме дали и много можем да дадем, допълни държавния глава. Поемаме председателството в труден момент, каза Радев и изброи проблемите с отбраната, миграцията, големите съседи на ЕС.

“Убеден съм, че когато проблемите засягат всички ни, ключът е в солидарните усилия и реализма. Трябват ни разбираем ред, опростени процедури и надмогване на егоизма”, заяви още Румен Радев.

Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, каза държавния глава.

За нас председателството е чест, но и голяма отговорност, заяви пък шефката на парламента Цвета Караянчева. Имаме волята да насърчаваме българското правителство в ролята му на честен и неутрален посредник на държавите в ЕС, допълни тя.

"Съединението прави силата", девизът на България ще е и девиз на българското председателство. Заедно трябва да преборим предизвикателствата и да подготвим Европа за бъдещето”, каза пък председателят на европарламента Антонио Таяни. Трябва да се вслушаме внимателно в гласа на младите, допълни той. Таяни си спомни за срещата си със студентите от СУ през ноември и как те разчитат на политиците за точни отговори. Младите искат повече заетост и трябва да привличаме повече инвестиции, заяви Таяни.

Единствено общо европейско решение може да прекъскне притока на мигранти, цитира още шефът на ЕП български студенти. Той обяви, че е признателен на българските институции за опазването на външната граница на ЕС.

Отношението между ЕС и Западните Балкани е много важно за Европа. Председателството трябва да павира пътя за по-добро сътрудничество, каза още Антонио Таяни.

Жан-Клод Юнкер също започна на български език с добър вечер. Той обаче продължи на английски език.

Преди 11 години България стана член на ЕС, но процесът започна дълго преди това. Гордея се, че съм една малка частица от присъединяването на България, каза Юнкер. Ако през 2005 г. бяха отказал да подпиша договора нещата щяха да се развият отрицателно за България, но тогава бях в добро настроение и оптимистично настроен. Години преди този момент следях постиженията на българското общество. Трябва да благодарим на България за онова, което стори навремето. В Люкдембург за пръв път чух българската песен в космоса, каза Юнкер. Песента е “Излел е Делю хайдутин”. Тази вечер трябва да заявим, че България води Европа и страна, към която изпитвам особена слабост. Много обичам шопската салата и луканката, каза още Юнкер. Вашето председателство съвпада с ключов момент за нашия съюз и не мога да си представя по-добър лидер от добрия ми приятел Бойко. Той обладава сила, а ние ще помагаме на вашите усилия. Вашето място е в Европа, вашето място е в еврото, заяви още Юнкер.

Първо към патриарха за благословия пък се обърна премиерът Бойко Борисов. "Без Господа нищо не можем да направим", заяви той.

"След словото на Доналд Туск всяка реч е неуместна. Самият той ми разказа че всеки ден е учел по едно изречение на български, мислех че се шегува с мен. Трябва да оценим, е е положил толкова труд, за да покаже уважението си към историята ни и всички вас. Имаме шест месеца да положим усилия не само за България. Трябва да направим така, че за всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо и за него. Днес говорих с големите европейски медии и Доналд Туск. Тревогата е голяма. За шест месац много събития ще започнат, други ще се развият, трети ще завършат. 10 млрд. евро по-малко в европейския бюджет, в Крим нещата не се решават, проблеми в региона. Дори Словения и Хърватия са в конфликт, чл 7 за Полша, Западните Балкани, надеждата на техните райони, земеделската политика. Трябва да се отворят много въпроси и много отговори да се дадат. С Курц се разбрахме така да действаме, че 2018 г да има максдимално приемственост на темите", каза още Борисов.

В моя живот не ми е било толкова приятно, върна се премиерът към речта на Туск.

След речите откриването продължава с концерт в Народния театър.

Гледайте на живо тук.

Очаквайте подробности.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Михаил
Преди 1 година
0
Перезвоните мне пожалуйста 8 (905)209-39-95 Антон.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*