• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Българска връзка в горещия слух за Ким Чен Ун

Май 01
16:00 2020
A+ A-
23616 прегледа

Положението е доста интересно


Появи се българска връзка в горещия слух за севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

 

Приблизително за времето, в което съществува режимът в Северна Корея, Ким Пьон Ил, винаги е бил считан за един от наследниците на трона на властта в азиатската тоталитарна държава.

 

Точно в момента, в който здравословното състояние на племенника му Ким Чен Ун е обвито в мистерия, неговото име стана актуално сред управляващите редици в Пхенян.

 

Това, което се знае за 65-годишния Ким Пьон-ил е, че е единственият жив син на основателя на режима в Северна Корея – Ким Ир Сен. Той изкара близо четири десетилетия в чужбина като дипломат в редица европейски страни, сред които Унгария, България, Финландия, Полша и Чехия. Завърна се в родината си през изминалата година.

 

Бившият севернокорейски посланик в Лондон Тай Йон-хо, който през 2016 г. намери убежище в Южна Корея, изрази съмнения, че консервативно настроените фактори в Пхенян ще позволят на сестрата на Ким Чен Ун да завземе властта. Той изтъкна две основни причини в подкрепа на съмненията си – първата е, че тя е жена и втората е, че е прекалено млада (около трийсетте).

 

"Проблемът е там, че управлението на Ким Йо-чен едва ли ще бъде устойчиво“, смята Тай Йон-хо. Той е на мнение, че ако тя застане начело на страната, ще настъпи хаос.

Ето защо според бившия дипломат водещите партийни фигури в Пхенян ще се опитат да предотвратят това. По всяка вероятност за тази цел те ще сложат именно Ким Пьон-ил да ръководи върховната власт в Северна Корея, който, впрочем, в момента се намира под домашен арест.

 

Някои наблюдатели и анализатори от Южна Корея обаче смятат, че е малко вероятно Ким Пьон-ил да оглави тоталитарната държава. Те посочват, че в такъв случай не е изключено да се разправи с някои висши функционери в партията, които в продължение на десетилетия са правили всичко възможно, за да ограничат влиянието му в Северна Корея, информира агенция „Блумбърг“.

 

Други коментатори пък са на мнение, че Ким Чен Ун никога не е виждал в лицето на Ким Пьон-ил някаква сериозна заплаха за властта си. Именно поради тази причина той пощадил живота му в началото на своето управление, когато други членове на семейството нямаха същия късмет.

 

През 2015 г. Ким Пьон-ил бе назначен за посланик в Чехия. Две години по-късно той получи специална протекция след убийството на Ким Чен Нам – най-възрастният син на севернокорейския лидер Ким Чен Ир.

Припомняме, че Ким Чен Нам загина в Малайзия през февруари 2017 г. при съмнителни обстоятелства.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*