• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Андреа Амон разкри тревожни факти за България

Май 05
10:45 2020
A+ A-
20172 прегледа

Това звучи доста сериозно

Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), разкри тревожни факти за България.

 

По време на изслужване в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европарламента, Амон заяви, че единствено България продължава да регистрира увеличение на случаите на заразени сред държавите от ЕС и Европейската икономическа зона. 

 

"Страната, където ние все още виждаме увеличение, е България. Има четири държави, където ние не виждаме съществени промени през последните 14 дни – Полша, Румъния, Швеция и Великобритания. Във всички други пък виждаме наистина съществено намаляване на заразените с коронавирус", обясни експертът.

 

Тя посочи още, че ограничителните мерки в Европа са намалили общото пренасяне на коронавируса с 45% в сравнение до 8 април.

Към събота изглежда, че първата вълна на предаване, е преминала пика, отбеляза тя.

 

По думите й носенето на маски трябва винаги да се разглежда като допълнителен инструмент към редовното миене на ръцете и мерките за социална дистанция. Тя обаче подчерта, че съществува риск маските да дадат на гражданите "фалшиво чувство за безопасност".

 

Това е маратон, а не спринт, предупреди тя и призова хората да се подготвят, тъй като пандемията няма да изчезне скоро. Амон подчерта, че агенцията не е напълно уверена, че данните за починалите от коронавирус, представяни от правителствата, са пълни.

 

По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) по света има над 3,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 238 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 3,5 млн. случая и над 247 000 починали в 187 държави, са се възстановили повече от 1,1 млн. души.

 Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*