Мрежа

Страхотия! Над ¼ от работещите българи не могат да си позволят…

В Румъния почти половината от хората са на този хал

630-06724611 © Masterfile Royalty-Free Model Release: Yes Property Release: No Businessman showing his empty pockets
0 1 392

Неслучайно България се определя като страната на работещите бедни.

Оказва се, че 27% от работещите българи не могат да си позволят почивка. На практика това са 840 хиляди души. В същото време става ясно, че общо 38 млн. човека в Европа нямат финансовата възможност да си позволят едноседмичен отпуск при все, че работят.

Това сочат данните от проучване на ЕКП, разпространена от КНСБ.
В последно време се забелязва и все по-голямо неравенство в почивките. Така например страните с най-висок дял работещи, неможещи да си позволят почивка в рамките на една седмица са Литва, Гърция и Румъния – съответно с 41, 43 и 47%.

Допълнителен натиск върху работещите бедни оказват растящите разходи. Поради тази причина все повече стават хората, които споделят, че се опитват да свържат двата края. В този ред на мисли почивката за тях е истински лукс, който е абсолютно недостъпен.

Само от 2019 година насам процентът на работещите, които не разполагат със средства за лятна почивка е нараснал значително в 11 държави.
Данните сочат, че през 2019 г. работещите българи, които не са могли да си позволят почивка, са били малко над 22%. На следващата година този процент нараства до 27.2 на сто.
Източник: blitz.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 6 + 1 =