• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Започна заседанието, на което ще гласуват вота на недоверие срещу Дънчила

[Oct] 10
11:02 2019
A+ A-
4674 прегледа

Двете камари на румънския парламент се събраха днес на съвместно заседание, на което ще бъде обсъден и гласуван вот на недоверие, внесен от шест опозиционни партии срещу правителството на Виорика Дънчила, предаде агенция Аджерпрес, цитирано от БТА.

Председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, който председателства заседанието, съобщи, че в залата присъстват 298 народни представители. В залата са премиерът Виорика Дънчила и министрите.

Депутатът от опозиционната партия Съюз за спасение на Румъния Кристиан Зидлер представя вота на недоверие на пленарното заседание.

Вотът е озаглавен "За да възстановим Румъния, правителството на Дънчила трябва спешно да бъде отстранено" и е подписан от 237 народни представители от Национално-либералната партия, Съюз за спасение на Румъния, партия Народно движение, Про Румъния, Алианс на либералите и демократите, Демократичен съюз на унгарците в Румъния, депутати от групата на националните малцинства и от двама членове на управляващата Социалдемократическа партия.

Вносителите на вота на недоверие искат гласа на парламентаристите за сваляне от власт на "най-вредното" правителството за последните 30 години. Те обвиняват управляващите в некомпетентност, недостатъчни инвестиции и слабо усвояване на еврофондовете.

Според тях отстраняването на правителството на Социалдемократическата партия означава и приемане на "отговорна" управленска програма, ориентирана към развитие и модернизация на страната и реален просперитет за всеки румънец.

"Ще върнем Румъния на естествения й път: чрез големи публични инвестиции, чрез използване на европейските фондове, чрез солиден икономически растеж, основан на производство и износ, чрез публични услуги с високо качество", посочват вносителите на вота на недоверие.Според тях настоящото правителство не разполага с парламентарно мнозинство и вече няма политическа легитимност да управлява страната.Бившият премиер технократ Дачиан Чолош написа във Фейсбук, че "днес Румъния има шанс да се отърве от най-слабото правителство в своята история".Лидерите на партиите, вносителки на вота на недоверие, увериха, че техните парламентаристи ще подкрепят с гласа си предложението.

Премиерът Дънчила, която е лидер на управляващата Социалдемократическа партия, заяви, че социалдемократите, които подкрепят вота на недоверие, ще се компрометират политически и няма да им бъде простено, ако предадат партията, която ги е вкарала в парламента, съобщава още Аджерпрес. На влизане за заседанието Дънчила изрази увереност, че вотът няма да мине.

Предложението за вот на недоверие бе подписано от 237 народни представители. За да бъде свалено правителството от власт, вотът трябва да бъде подкрепен от минимум 233 парламентаристи. Гласуването ще бъде тайно.  Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*