• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Захариева: Политиката на разширяване на ЕС е от общ интерес

Януари 14
16:40 2020
A+ A-
7380 прегледа

Политиката на разширяване на ЕС е политика от общ интерес - не само на държавите, които се стремят към членство, но и на държавите членки на Съюза, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва в дискусия, посветена на хърватското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари тази година, предава БТА.

В преговорната рамка има какво да се подобрява, смята министър Захариева, но също така е на мнение, че докато тече процесът на консултации по определянето на новата преговорна рамка, е абсолютно допустимо и възможно Европейският съвет да вземе решение за започване на преговори за членство на Република Северна Македония и Албания. Едното не изключва другото, коментира българският външен министър. Присъединяването, разбира се, е отговорност не само на ЕС, но преди всичко на държавите, които се стремят да станат част от нашето семейство. Реформите са жизненоважни, и преди всичко за техните граждани, напомни Захариева. Но, по думите й, това не означава, че трябва да използваме утвърждаването на нова преговорна рамка като повод за отлагане на започване на преговори за държави, които са готови за започване на такива преговори - според оценки и на ЕК, и на голяма част от държавите членки на ЕС. Екатерина Захариева се надява новата рамка да бъде приобщаваща, а не изключваща.

В рамките на събитието в Дома на Европа в столицата посланикът на Хърватия у нас Ясна Огняновац представи приоритетите, по които ще работи страната й по време на шестмесечното ротационно председателство. Приоритетите на хърватското председателство са подчинени на неговия девиз "Силна Европа в един свят на предизвикателства" и са в четири основни области - "Европа, която се развива"; "Европа, която се свързва"; "Европа, която закриля" и "влиятелна Европа". Това е първото председателство на Хърватия на Съвета след присъединяването й към ЕС през 2013 година.

Събитието е организирано от посолството на Хърватия и "ПанЕвропа-България" със съдействието на Представителството на ЕК в София и Бюрото на Фондация "Конрад Аденауер". Дискусията беше открита от Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на фондацията в София, и от Гергана Паси - президент на "ПанЕвропа-България".Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*