• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

ТЕЦ-Перник: Завишените нива на серен диоксид са основно от битовото отопление

Януари 15
12:52 2020
A+ A-
10209 прегледа

Завишени нива на серен диоксид във въздуха в Перник. За това съобщиха от Регионалната екоинспекция, предупреждавайки хората и децата да не излизат от домовете или работните си места. Стойностите на серния диоксид в града в 5 сутринта са били 999 микрограма на кубичен метър, при норма от 500.

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република", към "Топлофикация Перник" АД.

Превишенията са регистрирани тази сутрин между 05:00 и 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност е 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 07.00 ч. Веднага са информирани населението и отговорните институции, като нивата продължават да се следят, предаде БНТ.

Чувствителните групи от населението са деца, възрастни хора, хора с астма, сърдечно съдови или хронични белодробни заболявания, заради което е добре хората да бъдат уведомени и да предприемат превантивни мерки, поставяне на шалове или маски за лицето, когато им се налага да излизат навън. Децата в училищна възраст са предупредени да не излизат навън. Към настоящия момент нивата спадат, но все още сме над алармения праг за информиране на населението. В последната стойност, която е регистрирана на автоматичната станция в 11.00 часа е 620,59 мкг/м3, коментира Аделина Стоянова, директор Дирекция Контрол и превантивна дейност РИОСВ - Перник.

Не сме ние причината пикът да е толкова. Прагът е надскочен почти два пъти. Проблемът идва основно от битовото отопление, което е на твърдо гориво в града. Нямаме големи възможности да намаляваме мощностите, помолиха ни, ние направихме каквото може, но и да спрем ТЕЦ-а, ситуацията няма да се промени в града. Измерването не е при нас, измерването е в центъра на града, това е точка, която е на 6 км от нас. Това, което се вижда от мониторинговата система, която мери в реално време концентрацията на газове, ние сме под позволената норма в момента. Не казвам, че не емитираме, но не сме ние причината да е стойността пикова, заяви Любомир Спасов - директор на Топлофикация Перник.

РИОСВ - Перник е дала предписание на ТЕЦ-Перник за намаляване на мощностите, акато причина за високите нива за серен диоксид се посочва неблагоприятните условия - безветрие и гъста мъгла.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*