• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Само 3,31% от боклука у нас се изгарял, в ЕС - близо 1/3 (обзор)

Септ. 13
22:51 2019
A+ A-
6888 прегледа

В България само 3,31% от боклука се изгаря, а в ЕС - близо 1/3, обясни екоминистърът Нено Димов в парламента. Единствено 4 държави имали по-малък процент от България - Кипър, Малта, Гърция и Хърватия, а Латвия е със съотносим с нашия.

В най-новото законодателство на ЕС са заложени амбициозни цели за 65% рециклиране на битовите отпадъци и ограничаване на тяхното депониране до 10%. Затова най-малко 25% от битовите отпадъци следва да бъдат изгаряни, подчерта Димов.

“България е единствената страна в ЕС, която е въвела ограничение за внос на отпадъци с цел стимулиране на производството и изгарянето на местни RDF отпадъци”, уточни министърът. И допълни, че е въведено и ограничение във вноса на отпадъците, предназначени за изгаряне до количества, които представляват половината от годишния капацитет на инсталацията.

Димов уточни, че от 2005 г. досега у нас са издадени 8 броя комплексни разрешителни за оползотворяване на RDF отпадъци.

Страната ни изнася почти 10 пъти повече отпадъци, отколкото внася - 823 781 тона срещу 85 хил. тона. Износът е основно на отпадъци, за които в България няма мощности за преработки - пестициди, живак. Димов обясни, че през 2017 г. са внесени около 72 хил. тона отпадъци, предназначени за циментовото производство, а през 2018 г. 85 хил. тона отпадъци - 97% за нуждите на циментовото производство и едва 3 на сто за нуждите на ТЕЦ.

Министърът увери, че се извършва периодичен ежегоден контрол на всички инсталации, които са получили разрешение, и са направени 45 проверки на тези 8 обекта. При ТЕЦ “Бобов дол” са наложени наказания за 92 хил. лв., на ТЕЦ “Сливен” - 22 хил. лв. Със 79 хил. лв. са глобени ТЕЦ “Брикел” и ТЕЦ “Република”. При проверката на ТЕЦ “Перник” е била отстранена всичката биомаса и слама, оставена на площадката за горене, и административната мярка е свалена.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*