• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Пожарникари в Монтана отбелязват професионалния си празник

Септ. 12
10:03 2019
A+ A-
31 прегледа

Служителите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гр. Монтана ще отбележат Седмицата на пожарната безопасност и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември с демонстративно занятие на площад „Жеравица” в град Монтана на 13.09.2019 г. от 10:00 ч.

Пожарникарите и спасителите ще представят действия по гасене на пожар с евакуация на хора от горяща сграда по алпийски способ и с автомеханична стълба „Ивеко”, също така ще се демонстрира спасяване на пострадали при пътнотранспортно произшествие и извършване на разузнаване на мястото на инцидента с безпилотни летателни апарати. В занятието ще вземат участие и доброволци от ДФ „Огоста 2013” на община Монтана.

Демонстрациите ще са съпроводени с тържествено награждаване на отличилите се през годината служители и поднасяне на венец пред паметника на незнайния войн в град Монтана на пл. „Жеравица”.

В периода от 10 до 13 септември 2019 г. се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност. В инициативите ще вземат участие и представители на доброволните формирования към общините.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Монтана обявява Дни на отворени врати в периода от 09.09.2019 г. до 13.09.2019 г., от 10:00 ч. до 12:00 ч. в РСПБЗН-Монтана, Лом, Берковица, както и в Центъра за професионална квалификация в град Монтана.

Открити са и телефонни линии за гражданите, както следва:

- РСПБЗН - Монтана: 096/396464;

- РСПБЗН - Лом: 0971/66304 и

- РСПБЗН - Берковица: 0953/80160.

В Седмицата на пожарната безопасност са предвидени работни срещи с представители на общините в област Монтана по въпроси на пожарната безопасност и сформирането на доброволни формирования.

Районните служби ще проведат демонстративни занятия на пожарна техника в детските градини в градовете Монтана, Вълчедръм и Берковица.

Планирани са срещи в училищата за сформиране на младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец” и отбори за участие в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

История на празника

На 14 септември 1905 г. е открит Първият пожарникарски събор в София, на който се решава тази дата да се чества като празник на огнеборците.

С Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерския съвет на Република България е възстановена традицията, в съответствие с решението на Първия пожарникарски събор,14 септември да се чества като Професионален празник на Главна дирекция „Пожарната безопасност и защитата на населението” - МВР.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*