• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Плодовете и зеленчуците не забавят развитието на рака на простатата

Януари 15
13:23 2020
A+ A-
9717 прегледа

Консумацията на зеленчуци е свързана с много ползи за здравето, но не забява развитието на рака на простатата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Изследването на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего обхванало засегнати от рак на простатата мъже, които били консултирани по телефона. На участниците било препоръчано да консумират най-малко 7 порции зеленчуци или плодове дневно. Установено е, че сходна програма е ефикасна за подобряване хранителния режим на засегнати от рак на гърдата пациентки, предава БТА.

"Сред най-често задаваните ми въпроси бе "Съществуват ли промени, които мога да направя в хранителния си режим, за да помогнат в борбата с рака?" - заяви един от авторите на изследването Келог Парсънс. - Оказа се, че диетите, включващи допълнително количество зеленчуци, не носят ползи на засегнатите от рак на простатата пациенти. Това противоречи на преобладаващото мнение на учените. Същевременно за пръв път показахме, че подходящата намеса в поведението може да накара засегнати от рак на простатата пациенти да направят по-здравословен избор в храненето."

Изследването няма за цел да установи как изборът на хранителен режим влияе върху здравето на засегнати от рак на простатата пациенти. То обхванало 443-ма мъже на възраст между 50 и 80 години, за които чрез биопсия било потвърдено, ча са засегнати от аденокарцином на простатата. Консултирани за храненето си били 226 участници, докато останалите 217 получили само информация за диетата си и рака на простатата. За двугодишния период на изследването болестта евалюирала у 245 участници - у 124 в консултираната група и у 121 в контролната група.

"Диетата не е магично средство за лечение на рак на простатата - поясни Парсънс. - Трябва обаче да се отбележи, че макар да не лекува рак, богатият на плодове и зеленчуци хранителен режим може да укрепи здравето и да помогне на пациентите да понесат по-леко лечението на болестта."Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*