• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Комити "освободиха" Банско на фестивала "Фолклорна магия" (СНИМКИ)

Юли 14
16:20 2019
A+ A-
34 прегледа

Въоръжени до зъби комити бродеха из гората край Банско в дъждовния летен ден и чакаха обявяването на най-святото нещо - Свободата. Възстановка на Освобождението на града бе изиграна днес в последния ден от националния фестивал "Фолклорна магия".

Пукна пушка арамия и те се събраха да изиграят най-тежкото, най-мъжкото, най-мълчаното хоро. Момците тръгнаха към града да занесат добрата вест. Всички ли се завръщат? Всяка невеста ли ще срещне своя любим. По главите им закичваха росен здравец, а на лицата им грейваха все по-широки усмивки. И там, на мегдана, ги чакаше Яворов с думите: "Братя, събрали сме се тук да посрещнем най-ценното нещо в живота на човек - Свободата. С онази светлина, братя пред която сложиха непокорните си глави Гоце и Даме, и хилядите още знайни и незнайни герои на революцията. Пазете я много, братя, защото е свята. Не позволявайте сърцата ви да се свиват от коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея. Братя българи, поздравявам ви като жителите на първото свободно селище на българското отечество - Македония!". И пукнаха радостно пушкалата, и песен се разля и се сля с историята, и невести, дъщери, сестри, и свидни майчици свалиха кърпите от главите и се втурнаха сред мъжете. И стана чудо - народът ликува! Стотици сърца затупкаха в ритъма на тъпана и се изви кръшно хоро. Хорото на свободата.

Не, не сме се върнали назад във времето, всичко това се случи днес в Градския парк в Банско. "Собраа се арамии, арамии банскалии" нарекоха спектакъла - възстановка екипът на Народно читалище "Никола Вапцаров" - Банско, подготвен специално за последния ден на фестивала "Фолклорна магия". Сигурни сме, че няма човек, който да не се е почувствал горд и достоен син на майка България, след като е присъствал на мястото. Сигурни сме, че екотът на пушките на мъжете от "Дружина Перински Айдути" дълго ще звучи в съзнанието ни, напомняйки за дълбочината на корените ни и давайки крила на взора ни в бъдещето, коментираха хилядите гости на фолклорния празник. Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*