• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Електронна услуга или вътрешен човек източили данните на НАП

Юли 16
11:15 2019
A+ A-
34 прегледа

Слабост в електронната услуга за възстановяване на ДДС или помощ от вътрешен човек са довели до хакването на данъчната и осигурителна информация на милиони граждани от базите данни на НАП. По тези две версии работи разследването стана ясно от изявления на министъра на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Младен Маринов след съвета по сигурност, който премиерът Бойко Борисов свика тази сутрин.

Имейлът разпратен до медиите е от руски сървър, обясни Маринов. Горанов обаче засега нарече подозренията за руска атака заради сделката за Ф-16 конспирация.

"Около 3 процента от базата данни на НАП е изтекла, притеснително е, че освен лични данни има и данъчно осигурителния информация. Тя обаче не е достатъчна да се направи извод за цялостното икономическо състояние на дадено лице", съобщи Владислав Горанов.

НАП има 114 електронни услуги с нас 150 хиляди ползвания на ден. Вероятно за пробива е ползвана тази за възстановяване на ДДС, разясни Горанов.

Информацията продължава да е налична в сървърите на НАП.

Ограничили сме достъпа да услугата, която е смесена като уязвима, допълни финансовият министър.

От вчера най-добрите айтита, включително и частни фирми работят върху системите за сигурност на НАП. Виновни ще се търсят, ако се установи небрежност. Или вмешателство на служители от НАП, заяви още Горанов.

Имаме милиони записи. Тепърва ще се определи точният брой на лица, за които е допуснато изтегляне на данни. Няма как да сме наясно кои други бази данни са източени, каза още министърът.

Проверяват се всички логове в НАП.

Добри айтита за публичния сектор се намират много трудно, каза още Горанов.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*