• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Добра новина! Нормализира се търговското салдо с Русия

Януари 15
11:00 2020
A+ A-
6273 прегледа

Зад цифрите често се крият не просто търговски отношения

Излязоха предварителните данни на НСИ за търговията с трети страни.

Износът за Русия се е качил с 31% (или с 230 млн.) и вече доближава 1млрд. лева. Не съм ровил да видя на какво се дължи това, голям дял е фармацевтика. Така Русия започва да става поне на хартия средно значим търговски партньор на България, изпреварва Македония, изравнява се със САЩ, зад Сърбия и Китай, далеч зад Турция. И, разбира се, много далече от ЕС. Износът ни за Украйна пък почти се е удвоил.

По-важно е, че вносът от Русия е спаднал с 37% (2,1млрд.!). Това се дължи най-вече на по-ниските цени на внасяните горива, не на рязко намалена зависимост от техния внос.

Така или иначе, тези две промени водят до значително нормализиране на търговското салдо между България и Русия. Заради енергийната ни зависимост вносът ни от Русия е огромен, а (по други причини) износът ни е много малък. Няма друга държава по света, с която да сме в подобно неравномерно търговско отношение.

През 2019 г. сме платили нетно на Русия 2,3 млрд. лева по-малко, отколкото през 2018 г. Това е много положителна тенденция, която, ако се запази, може един ден да доведе до нормализиране на отношенията между двете страни. За съжаление, зад цифрите често се крият не просто търговски, но и силно политизирани и криминализирани отношения. Затова човек не бива да прекалява с оптимизма.

(От фейсбук)Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*