Мрежа

Шоково поскъпване на самолетните билети, вижте защо

Прогнозата е от директора на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA)

0 1 392

Уили Уолш, главният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) смята, че цената на билетите за самолети ще продължават да растат. Той призовава регулаторните органи на Европа да вземата спешни мерки, за да може да се регулира процесът.

Основна причина за поскъпването е спазването на приетите норми от ЕС за нулево равнище на вредните емисии. Нормата трябва да бъде приложена на 100% до 2050-та година.

От своя страна авиоиндустрията предприема множество действия за плавно достигане до нулевите емисии, но те от своя оскъпяват услугата за крайните клиенти.

Поскъпващите цени на емисиите от въглероден диоксид е необходимо да бъдат добавени в крайната цена на билетите, тъй като авиоператорите не могат да поемат сами такива разходи.

Самолетните билети вече бяха увеличени тази година поради поскъпването на горивата вследствие на войната, несигурността с доставките, ограничените полети над някои зони, а дори и кризата, предизвикана от коронавируса.

За съжаление прогнозата за идната 2023-та не е добра, тъй като факторите за поскъпването не само не са изчезнали, но и се задълбочават.

Решението, което предлагат експертите е Европейския съюз да започне спешни действия по увеличаване на производството на екологичното авио гориво SAF.

Източник: blitz.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 5 = 8