• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Зам.-шеф на руската Дума: Трябва да защитим сръбската църква в Черна гора

Януари 03
13:07 2020
A+ A-
2706 прегледа

Заместник-председателят на руската Дума Сергей Бабурин призова Москва да защити имуществото, което е дала на сръбските църкви и манастири в Черна гора, предаде Танюг.

"Русия трябва да прекрати политиката на ненамеса в хода на историята и да заяви, че руските царе /т.е. държава/ и частни благодетели /т.е. руското общество/ са давали пари на храмовете и на Сръбската православна църква, а не на антируските власти на днешна Черна гора. Трябва да се настоява за връщане на това имущество на Русия, а руският народ ще реши кой в Черна гора трябва да разполага с него", заяви Бабурин в съобщение, публикувано от портала Факти.

Той изтъкна, че Русия трябва да иска от Подгорица да й върне и реликвите, които се намират в Цетине - десницата на св. Йоан Кръстител и частица от Кръста Господен, които са попаднали там "незаконно" след временната им евакуация от Петроград през 1918 г.

"Ако тяхното притежание от страна на Сръбската православна църква все пак може да се смята за братски акт, завладяването им от сегашното русофобско правителство ще бъде връх на беззаконието и греха", заяви Бабурин, цитиран от БТА.

Изявлението на Бабурин бе оценено от официална Подгорица като груба намеса във вътрешните работи на Черна гора.

Коментарите на Бабурин бяха направени във връзка с новоприетия в Черна гора закон за вероизповеданията, според който религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора става част от Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия).

Сръбската православна църква в Черна гора казва, че това ще я лиши от имуществото й, включително средновековни манастири и храмове.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*