• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

За секунда в София се пречиства вода, колкото потребява семейство за месец

Ноември 10
21:17 2019
A+ A-
6642 прегледа

Станцията при Бистрица доставя 75%

от водата на София, стана на 20 г.

6,75 куб. метра за секунда е скоростта, с която се пречиства водата за София. Това е потреблението на едно семейство за месец, казва Пламен Зеленков - мениджър в Пречиствателната станция на “Софийска вода” в Бистрица.

Процесът е

денонощен,

365 дни в

годината

Станцията в Бистрица доставя 75% от водата на столичани и в събота отвори врати за софиянци по повод 20-ата си годишнина. Другите 25% се доставят от станцията в Панчарево, която е на 50 г.

Съоражението в Бистрица е пуснато в експлоатация през 1999 г., проектът е на френската фирма “Де Грамон”. Заложено е строителство на два етапа. Реализиран е първият, с капацитет за пречистване 6,75 куб. м в секунда. Засега не е нужно да се строи втората част, след което биха се доставяли 13 куб. м в секунда. Защото, въпреки че столицата расте,

потреблението

на вода

намалява,

преди 13 г. е

било с 30%

повече

Зеленков го обяснява с промяна на мисленето на софиянци, които пестят този ценен природен ресурс.

Водата влиза в станцията, транспортирана по огромен водопровод от язовир “Искър”. Първото съоръжение, в което “нахлува”, се нарича енергогасител. Там се отнема енергията на пристигащия от язовира поток. Водата се спуска по нещо като водопад, а в басейн се успокоява. В нея се вкарва хлор за пречистване от микроорганизми. Той е между 0,3 и 0,5 милиграма на литър, ако отсъства, е лошо за здравето ни, казва Зеленков. Няма как хлорът да се предозира, така е оразмерено смесването, че не може да надвишава нормите.

След това се прибавят реагенти, които привличат частиците във водата и те образуват нещо като малки облаци. Така, когато попаднат в пясъчните филтри, по-лесно се улавят.

Пътят на водата води до сграда от 10 декара, в която са 32 бързи пясъчни филтъра, като всеки от тях е с размери на басейн. Точно те

задържат онези

частици, които

не трябва да

попадат в

питейната вода

На няколко дни, според показателите на водата, пясъкът в басейните се измива автоматично.

На изхода се мерят основни показатели на пречистената вода - мътност, рН, електропроводимост, абсорбция, остатъчен хлор и брой частици с размери 2 и 5 микрона.

Отпадната вода от промиването на филтрите и утайката се пречитват в друга станция, а отпадъците се използват за торене. Всичко в управлението на процесите е дигитализирано. А от лабораторията в станцията се наблюдава качеството на водата - от влизането ѝ, на изхода, както и в още 83 пункта по мрежата в София.

Пийте вода от чешмата, казва Зеленков, но прави уточнението - ако са добри водопроводите в сградата. Той развенча митовете, че ако водата е бяла, това означава прехлориране. Нищо подобно - това за малки мехурчета въздух, който е влязъл във водата. Ако има повече хлор, тя ще е жълта и ще мирише ужасно.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*