• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Руски експерти искат радикална промяна за въоръженията, не са съгласни с Кремъл

Септ. 12
09:06 2019
A+ A-
4059 прегледа

Руски експерти приканват за радикална промяна в подходите при оценка на стабилността и контрола над въоръженията, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Вестникът се позовава на доклад за отношенията на Русия със САЩ и за стратегическата стабилност, подготвен от водещи руски аналитици след ситуационен анализ във външното министерство.

Документът е интересен, доколкото изводите в него до голяма степен са в противоречие с днешната външна политика на Кремъл, отбелязва изданието: обичайната за Русия концепция за стратегическа стабилност според авторите е остаряла, а високо ценените от Москва традиционни механизми, ограничаващи въоръженията - слабо ефективни.

Това до голяма степен напомня за сегашния подход на САЩ към проблема, послочва "Комерсант".

Експертите твърдят, че ситуацията в сферата на стратегическата стабилност днес е в дълбока криза, тъй като САЩ рушат традиционната архитектура, използвана за поддържането й - системата от споразумения за съкращаване на ядрените оръжия, отказват преговори за укрепването й и отново обмислят използването на ядрени оръжия в неядрен конфликт.

Те обаче призовават разпадането на двустранните и многостранните договори, ограничаващи ядрените оръжия, да се разглежда "не като края на света, а като нормално, макар и негативно развитие с оглед фундаменталната промяна на военно-стратегическия контекст, което трябва да приемем и да продължим напред".

Според доклада в днешната ситуация традиционният процес за ограничаване на ядрените въоръжения няма как да продължи в досегашния двустранен (руско-американски), камо ли в тристранен (Русия - Китай - САЩ) или по-широк формат. Авторите предлагат въвеждането на нов термин - "многостранна стратегическа стабилност".

Това е положение, при което ядрените държави са способни да предотвратят всякакви военни сблъсъци помежду си (преднамерени или не), защото "всеки подобен сблъсък може да прерасне в глобална ядрена война".

"Заплахата от ядрена война и унищожаване на човечеството" според експертите е нараснала, "дори при положение че страните нямат намерение да започват такава", а да се разработват нови споразумения за ограничаване на оръжията в днешния контекст е "контрапродуктивно".

За предотвратяване на катастрофа е необходимо да се укрепват каналите за комуникация между военните, да се води редовно диалог за стратегическите оръжия и ядрените доктрини и да се създават режими на прозрачност, но без ангажименти за ограничаване на въоръженията. Също и да се разработват правила на поведение в сферите с най-голям риск от военни сблъсъци - в киберпространството, космоса и регионалните конфликти, заявяват авторите на документа.

Руското външно министерство ще може да поспори с тях още днес - на представянето на доклада е поканен зам.-министърът Сергей Рябков, добавя "Комерсант".Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*