• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Николай Майсторов се завръща с “Портрети”, но има и автопортрети

[Oct] 06
03:00 2019
A+ A-
11193 прегледа

Нарежда 20 пастела в памет на приятел в галерия "Контраст", рисувани преди 2 години

Николай Майсторов се завръща след доста години оттегляне в ателието с изложбата “Портрети”. Заслугата отново да видим картините на маестрото е на галериста Лаврен Петров, който ръководи столичната галерия “Контраст” (ул. “Цар Самуил” 49). Куратор на изложбата е доц. д-р Ружа Маринска, а откриването е на 9.10. (до 30.10.).

“За моите 20 пастелни портрета бях помолен да напиша нещо. Трудно е художникът да бъде искрен с думите си, когато пише за себе си, защото картините са нарисувани - казва Майсторов за изложбата си. - Искам да кажа, че те - дали буквално защитават идеята на автора, или не, автономията им определя тяхното присъствие на сцената на живота, където зрителят компенсира своето присъствие чрез тях.

Истината за изкуството се ражда в момента пред погледа на зрителя. Бих казал, че и тя е относителна, така че, каквото и да напиша за моето изкуство, няма никакво значение за никого.

Един художник

на 76 години -

говоря за моята възраст, трудно ще има самочувствието на младия напорист творец. Животът на “стареца” е воля за присъствие на сцената и е начин да приеме края въпреки всичко. Така че рисувам, продължавайки отсрочката за победения.

Тези двадесет пастелни портрета

са сътворени

преди 2 години

Те бяха един сантимент към мои близки хора и към самия мен, защото има и нарисувани автопортрети. Решението да създам тези картини беше драматично. Знаех, че един от нарисуваните си отива от този свят, макар че се самозалъгвах за този край. И това се доказа само след няколко месеца. Всичко това определя моята цена на тази изложба в галерия “Контраст”. Останалите нарисувани бяхме близки до този човек. Това беше една драма.

Аз се опитах чрез създадените портрети да компенсирам и задържа времето. Това е моят личен успех, а искреността на зрителите ще бъде щастливото откровение за художника.” Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*