• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Кметът на Берковица посрещна ученици по повод ромската Нова година

Януари 14
19:10 2020
A+ A-
3936 прегледа

По повод празника, днес, 14.01.2020 година, възпитаници на 4 ОУ „Георги С. Раковски“ – Берковица бяха приети в Общинска администрация, за да сурвакат за здраве и благополучие кмета на Община Берковица - г-жа Димитранка Каменова.

С традиционни сурвачки в ръце, малчуганите пожелаха здраве и благоденствие през Новата година.

От своя страна г-жа Каменова зарадва всички деца с железни парички и подаръчета и им пожела да бъдат любознателни и старателни ученици.Развълнувани и въодушевени от срещата, децата непринудено и емоционално разказаха на г-жа Каменова за традициите и обичаите, свързани с днешния празник, споделиха своето задоволство от проектите, които се изпълняват в училището им и радостта си от участието в различните видове дейности, изразиха желание за повече възможности за спортуване. Продиктувано от споделеното, Кметът на Община Берковица – г-жа Каменова, с грижа и внимание към нуждите и интересите на децата, се ангажира с изграждането на нова спортна площадка за подрастващите.На 14 януари ромската общност отбелязва Ромската Нова година - един от най-големите и най-почитани празници от всички роми, наричан още Василица, Васильовден или Банго Василий.

Ромският празник започва още от 13-ти януари, когато цялото семейство се събира около трапезата, на която задължително има птиче месо, баница с късмети, питка, вино, ракия и сърми. В полунощ настъпва Новата година, а задължителен обичай е сурвакането.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*