• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Какъв би бил успешният кмет на София? Вижте портрета, направен от Фандъкова и Манолова

[Oct] 13
13:11 2019
A+ A-
4797 прегледа

Фандъкова: Успехът ми не е залог за управлението на ГЕРБ

Манолова: Не съм кандидат за председател на БСП

Какъв би бил успешният кмет на София? Образът му заедно изградиха Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в първия си телевизионен дебат на София по Канал 3.

Двете кандидатки за столичен кмет дадоха по 5 определения, редувайки се едва след друга след всяка дума. Почтен, професионалист, с опит, диалогичен, открит, посочи Фандъкова. Самостоятелен, отговорен, искрен, професионалист да може да намира консенсус, изброи Манолова.

И двете се обединиха, че няма значение дали е мъж или жена, важното е да е отговорен, смел, почтен и да може да работи в екип.

В първия си дебат Фандъкова и Манолова имаха строг регламент, но въпреки това успяха да си разменят реплики по някои теми. Двете имаха време за представяне, след това коментираха 5 теми, задаваха си въпроси една на друга и отговаряха на такива на водещата Илиана Беновска.

"София има нужда да ускорим промяната с опит, професионализъм и конкретни решения. Това съм аз и това предлагам", заяви Фандъкова. Тя обяви, че първата задача е да се завършат стратегическите проекти на града - околовръстния път и връзките към него, вътрешните рингове, метрото. Както и важните задачи на града, по които имало готовност да се започне от първия ден - кварталите, чистотата на въздуха и реформата в администрацията, за да бъдат облекчени хората и бизнеса.

През последните години София излезе на картата като един от градовете, който привлича глобални компании, големи инвестиции, сега е моментът да привлече стратегически инвеститор във високотехнологичното производство, заяви Фандъкова.

Манолова започна с призив двете с Фандъкова да сключат споразумение, че независимо кой ще победи, ще изпълни 4 приоритета: ще отвори Столична община за гражданите, ще ги пусне да участват в заседанията и ще осигури публичност и информационна система за гласуванията на всички съветници; ще гарантира публичност и прозрачност на търговете и недискриминационност на условията за кандидатите; ще има 4-годишна програма за ремонт и изграждане на тротоари в София; ще поеме ясен ангажимент за всяко дете в столицата да има място в ясла или градина.

По темата за качеството на въздуха, Манолова обяви, че България е в две наказателни процедури заради лошото качество на въздуха, като отговорна за едната и е Столична община. Работим по проблема от 2011 г., по 4 важни теми - информация, намаляване на трафика и градския транспорт, подмяна на печките на дърва и въглища, разширяване на зелената система. До края на годината ще има 22 станции в града, които ще позваляват на хората в реално време да следят за качеството на въздуха, ще има система за ранно предупреждение, обясни Фандъкова.

По темата за "Топлофикация-София" тя обясни, че дружеството е в тежко финансово състояние, като още държавата го е прехвърлила на общината със задължения от над половин милиард лв. и то ще продължава да трупа дългове. Решението било да се намаляват разходите за гориво и общината е извоювала от няколко седмици "Топлофикация-София" да има право да закупува природен газ на по-ниски цени и от други доставчици, при по-добри условия. Фандъкова напомни, че по нейно настояване са били отменени лихвите по прогнозни сметки. За първи път с пълен политически консенсус сме подготвили решение и процедура за избор на външен мениджмънт - разчитаме на ЕБВР, която да консултира целия процес, търсим нова компания, която да инвестира нови мощности в "Топлофикация-София", каза Фандъкова.

По темата за градската среда в столицата Манолова напомни, че регионалното министерство съди общината за 4,4 млн. лв. заради обществените поръчки за ремонтите.

Най-важната задача в следващите години е да променим общия устройствен план - така ще спрем презастрояването, обясни Фандъкова. Тя обясни, че се предвиждат промени в нормативните уредби, с които ще се увеличат разстоянията между сградите, изискванията за паркиране, както и за озеленяването между сградите. Имаме споделената визия, която ще бъде в основата на общия устройствен план. Залагаме и наредба за градския дизайн и това е начинът, по който да подредим и контролираме строителството в града, допълни тя.

Единственият законен начин за изразходване на обществени средства е заложен в Закона за обществените поръчки, обясни Фандъкова по темата за обществените поръчки. Тя разказа, че в СОС има комисия по обществените поръчки, в които влизат представители на всички партии в Общинския съвет. И в момента на сайта на Столична община могат да се видят всички договори по обществени поръчки, включително и документацията по тези, които се провеждат в момента, каза тя. И обясни, че общината е готова и предстои въвеждането на електронни обществени поръчки.

Парите на столичани се харчат неефективно, те се разхищават, критикува обаче Манолова и обяви обществените поръчки за един от големите проблеми на София. Тя напомни, че предизборно са обявени поръчки за близо 700 млн. лв. - за чистотата, за филтри, за електроавтобуси, за озеленяване. Характерното е, че в повечето от тях има само по един участник, те са предварително свирен мач, коментира тя.

И Манолова, и Фандъкова обясниха как ще изберат екипа си в Столична община. "Имам дълъг управленски опит, много последователен, още като директор на училище. Хората, с които работя и имам намерение да работя си имат имена и лица. Предложих промяна, защото София е готова за нови приоритети и предизвикателства, затова заложих и на много утвърдени личности в професията си", обясни Фандъкова и изброи част от тях - проф. Иво Петров, Асен Николов, архитект Петков, Диан Стаматов. Предвиждам промени и в структурата и моя екип, допълни тя.

Показала съм реално в действие как определям хората, с които ще работя, заяви Манолова. И даде пример с избора на Диана Ковачева за зам.-омбудсман - публична процедура, онлайн излъчване, предложение от граждански организации. Тя дойде от министър на ГЕРБ, в екипа ми имаше партийни, безпартийни, десни, леви хора, обясни тя. Знаещи, можещи, кадърни - това е принципът, на който ще заложа, каза Манолова и цитира Никола Саркози, че качествени хора има от всички партии.

След дебатите по тези теми, Фандъкова и Манолова имаха възможност да си зададат по 3 въпроса една на друга.

Първа атакува Манолова. През 2008 г. подадохте оставка като зам.-кмет, защото 5000 деца останаха извън общинските детски ясли и градини, а сега - 11 г. по-късно, когато ситуацията е същата, сега се кандидатирате, попита тя. Фандъкова обаче я помоли да си провери фактите и обясни, че е подала оставка, защото първата електронна система за детските градини в столицата, въведена по нейна инициатива, е блокирала за 4 часа и това създало голямо неудобство на родителите. Преди това те стояха с часове, за да запишат детето си, а и с въвеждането на системата стана ясно колко деца са извън общинските ясли и градини, обясни тя. И напомни, че за 10 г. в столицата са построени 100 нови детски градини и са осигурени нови 17 800 места.

Няколко партии застанаха зад вас с програмите си, кое от програмата на БСП няма да изпълните, обърна се след това Фандъкова към Манолова. Нямам ангажимент да изпълнявам програмата на нито една партия, а да изпълня програмата, която написахме заедно с гражданите, отвърна й тя. Но обясни, че от програмата на БСП ще изпълни предложението как децата да имат места в градини и ясли, което било и лява, и дясна мярка - общината да влезе във взаимодействие и с ресурс с частните детски градини, за да няма дете без място. Тя обаче щяла да го приложи чрез ваучери, за да няма неравнопоставеност в избора на градини.

Фандъкова попита още Манолова дали има финансов разчет колко ще струва на общината заложеното в програмата й предложение за изкупуване и отчуждаване на всички терени в междублоковите пространства, предвидени за застрояване. Очаквам да заваря в СО регистър на тези имоти, както и анализ колко ще струва, защото държавата също трябва да се включи, тъй като разреши чрез реституционните закони възстановяването на земеделски земи в застроени части на града, обясни Манолова. И допълни, че всичко трябва да става по пазарна оценка, за да не са ощетени и собствениците на имоти. Само за "Дружба" са нужни 250 млн. лв., коментира обаче Фандъкова.

След това Манолова атакува Фандъкова с въпрос кой й е редял листата досега и кой управлява София. "Вие имате опит като политик и член на БСП, знаете как се подреждат партийни листи. Аз съм част от ръководството на ГЕРБ и съм участвала, но този път имах възможност сама да наредя листата си, за да се работи по проблемите на града", отговори й тя.

Двете отново си размениха реплики за обществените поръчки. Фандъкова попита Манолова след като отправя обвинения, че само по една фирма участва в дадена поръчка, как ще осигури участието и на други, ако няма такова желание. Критериите са направени само за 1 участник, те са дискриминационни, критикува Манолова. Обществените поръчки са свирен мач, но не вие, те се решават от друг човек, този, който определя обществените поръчки е Борисов, хората на Борисов, които дърпат конците в общината, допълни тя.

Вие сте юрист, сезирайте органите, както направихте едно време с Костинброд - сезирайте органите, това е начинът да се борим с корупцията, а не с тежки внушения, отвърна й Фандъкова.

След това двете кандидатки отговаряхана въпроси на водещата.

Мая Манолова трябваше да обяснява кого ще представлява, ако спечели, след като сега около нея е "вавилонско стълпотворение от разнополови политически сили, които говорят на различни езици". "Зад мен стоят граждани - партийни или непартийни, и политически формации, които искат промяна, защото моделът на управление на София не е десен, а задкулисен. Това са всички, които искат яснота кой управлява и взема решенията, които искат кмет лидер, който да отговаря за успехите, но и за неуспехите на общината, всички, които искат промяна и са срещу статуквото. Лично ще нося отговорност, няма да се крия зад централи и зам.-кметове", отвърна тя.

Фандъкова пък бе запитана дали успехът й е залог за довършването на третия мандат на Бойко Борисов като премиер. "Не мисля. Изборите за кмет са мажоритарни. 3 пъти съм се явявала, с лицето си, с това, което правя, с плановете и проектите. Правя го и в тази кампания като мажоритарен кандидат, не използвам лъжи и манипулации. Имам ясна политическа ориентация и ясни ценности, които не съм променяла през целия си живот", отвърна тя.

След това водещата попита и двете кой е за тях Бойко Борисов?

"Имаме ясни отношения и ясни отговорности. Той ме покани без да ме познава да съм зам.-кмет на столицата. След като работихме заедно, станах сред учредителите на ГЕРБ. Доста често имаме тежки разговори в защита на интереса на софиянци, особено в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов, не винаги са резултатни, но съм доста упорита в отстояването интереса на столичани", обясни Фандъкова.

"Борисов не ми е нито началник, нито ментор, нито човек, който да определя поведението ми и да ми диктува отношенията, нито ми реди листата. Имала съм работни отношения с него, защото работата на един омбудсман зависи и от отношенията с институциите - и до един момент съм успяла да извоювам доста важни стъпки. Но повече от 1 г. насам се сблъсках със стена на блокиране на кампаниите и идеите ми, гражданите бяха наказани заради моето отношения", отговори Манолова.

След това тя трябваше да обяснява дали се цели в председателския пост на БСП. Срещу Борисов ли се борите или срещу Нинова, попита я Беновска. Манолова напомни, че Корнелия Нинова е лидер на БСП след като самата тя е станала омбудсман. От 4 г. не съм член на БСП и няма как да кандидатствам за председател, има устав. Не съм кандидат за председател на БСП, нито имам намерения да правя друг обект, отсече тя. И обясни, че каузата й е да промени този модел на управление в София, наложен от Борисов.

Накрая Фандъкова обяви, че трябва да има надграждане, за да се върви напред. "Знам, че опитът ви е в говоренето. Аз отново ще кажа - трябва да продължи промяната. А промяната я започнахме ние", обърна се тя към Манолова. Фандъкова не се притеснявала от неудобни въпроси. "Не се гордея с всеки един ден от работата ми, но няма нито един ден, от който да се срамувам", обяви тя.

"Чух за себе си такива неща в тази кампания, че даже не съм подозирала. Изля се мръсна течност върху мен и близките ми хора. Спрях да им обръщам внимание. От 15 г. съм в публичното пространство. Питали са ме, съчинявали са инсинуации и лъжи. Няма какво повече да се измисли", каза пък Мая Манолова.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*