• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Доц. Кабакчиева: Колекцията на г-н Божков трябва да остане в своята цялост в сградата, в която е

Февр. 04
09:49 2020
A+ A-
3198 прегледа

Това е изключителна музейна колекция, уникална е, каза пред Би Ти Ви доц. Гергана Кабакчиева, представител на фондация "Тракия", която лично се е занимавала с част от колекцията на Васил Божков. Тя е обработвала като учен предметите, които са от римската епоха и късната античност. 

Моето лично мнение е, че има опасност от пренасянето на тези произведения на изкуството, каза Кабакчиева. В сградата, където са изложени сега, те са част от музей, изложени са при специален режим на влага, температура  всички други изисквания са покрити. Важна е цялата колекция и информацията, която тя носи, каза още специалистката. 

Според мен тази колекция трябва да остане в своята цялост. И трябва да остане в тази сграда, подчерта тя.

Аз не съм консултирала г-н Божков за придобиването на някои предмети, но в последствие съм давала оценка за някои от тях - колко са важни и ценни за историята. Най-ценните предмети са закупени на аукциони в чужбина, посочи Кабакчиева. Чашата с глава на овен например е уникална, няма друга такава в световното изкуство. Това пак е вид ритон, но с особена форма - това го прави изключителен. 

Подобни предмети с такава релефна повърхност не може да бъдат излагани без реставрация и затова от началото идеята на г-н Божков е организирането на музей. В противен случай не би направил тази лаборатория, която самите реставратори определят като най-модерната в България. Доц, Кабакчиева е на мнение, че това са много крехки предмети, за които има риск при пренасяне.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*