• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Биологичен Aрмагедон: Животните в Австралия изчезват като динозаврите

Януари 07
14:30 2020
A+ A-
10086 прегледа

Над 10 000 камили може да бъдат застреляни в Австралия, защото пият прекалено много вода

Хиляди домове са разрушени, десетки загинаха и половин милиард животни са мъртви в резултат на зловещите горски пожари в Австралия. Властите в страната казват, че този огнен ад може да продължи още месец, което ще доведе до катастрофални загуби на животи. И съдейки по предишни апокалиптични пожари, учени предупреждават, че може да настъпи масово изчезване на видовете в Австралия и да са нужни милиони години за възстановяване на баланса в природата и животинския свят.

Според специалистите ситуацията много наподобява на сблъсъка на астероид със Земята, довел до изчезването на динозаврите преди 66 милиона години. Както тогава, така и сега ще е изключително трудно за много видове да оцелеят, предаде Express.co.uk.

След апокалиптичния сблъсък тогава 75% от видовете по цялата планета изчезват заради мрака и студа, които настъпват на Земята, както и пожарите, които не оставят и кътче от земната повърхност недокоснато.

"Всяко едно животно, по-голямо от домашна котка, е обречено, ако не може да плува, заравя под земята или лети", коментира професор по еволюционна биология в Австралия Майк Лий.

Това означава, че всеки типичен представител на животинския вид по тези ширини като кенгуру и коала е застрашен от масово изчезване, ако огнената стихия продължи със същото темпо и сила.

"Докато пожарите в Австралия се разглеждат като регионален проблем, а не глобален, и не се счита, че катастрофата е толкова опасна, колкото изчезването на динозаврите преди 66 милиони години, последствията ще бъдат ужасяващи в дългосрочен план", казва още професорът.

Той допълва, че това явление може да предизвика появата на съвсем нови видове по земята, подобно на възхода на бозайниците след изчезването на динозаврите. 

Огромните мащаби на последствията от настоящия огнен ад не все още не са изцяло изяснени.

В същото време над 10 000 камили могат да бъдат застреляни от хеликоптери, тъй като пият твърде много вода от засегната от суша в Южна Австралия, съобщава "Индипендънт".

Професионални стрелци ще започнат да обстрелват животните в сряда след заповед от лидери в австралийски район с местно управление. 

Жители се оплакват, че навлизат навсякъде в имотите им и нанасят щети в търсенето на какъвто и да е водоизточник.

"Камилите събарят оградите, вилнеят из къщите ни", коментира представител на местните власти пред The Australian. "Това води до значителните инфраструктурни щети и опасност за живущите. Някои камили умират от жажда или се прегазват в устрема си да стигнат до вода. Така мъртвите животни замърсяват водоизточници и културни обекти".

Очаква се операцията по отстрелването на камили да продължи 5 дни. Труповете на животните ще бъдат оставени да изсъхнат, преди да бъдат изгорени или погребани, предава ABC News.

Камилите са докарани от Индия и Афганистан в Австралия през 19 век. Ако не бъдат отстреляни, техният брой ще се удвоява на всеки 8-10 години.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
VLrag
преди месец
0
Доставим груз из Китая до Вашего склада Транспортно-экспедиторская компания Маэстро Шиппинг Компани , Владивосток телефон 8 (964) 443-11-30 почта info@msc.com.ru
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*