Мрежа

САЩ разследват вербувала ли е Нели Куцкова магистрати с американски пари

Кой прикрива схемите на пробитата съдийка у нас?

0 1 713

Ръководствата на няколко презокеански тръста, осигуряващи финансирането на ключови НПО-та в България разследват сигнал, че средствата, които в продължение на десетилетия са наливали за прозрачност и правосъдна реформа, били разходвани за меко казано неморални практики от бг-фондации със съучастието на компрометираната бивша съдийка Нели Куцкова.

Въпреки, че синодалната ѝ възраст и махленски манталитет повече предразполагат към старческо уединение, провалената говорителка на Съюза на съдиите не спира да досажда с присъствието си, тиражирайки опорките на Иво Прокопиев и Христо Иванов. До неотдавна тя беше олицетворение най-вече на порочната практика правото да се гази от платен партиен ботуш и евтин слугинаж, сервилничейки лизеугоднически на господарите си.

Съвсем скоро към името ѝ може да се лепнат доста сериозни обвинения за търговия с влияние в съдебната система. И то с пари на щатските данъкоплатци.

Източници, запознати със съдържанието на частните жалби до американските фондации разкриват, че в тях пише как Нели Куцкова, в качеството си на член на УС на „РискМонитор“, е уреждала съдии с пряко или индиректно участие в апетитни проекти срещу ангажимент да отсъждат в полза на определи лица с олигархични обвързаности. Финансите се превеждали под на пръв поглед благовидната форма на хонорувани участия в семинари, изнасяне на научни доклади, изготвяне на проучвания, оценки за въздействие, повишаване на административния капацитет и пр. синекурни дейности, на които трудно се хваща дирята.

Няколко дела, решени от съдии, близки до Куцкова, в полза на хора от орбитата на Иво Прокопиев, обаче увредили сериозно интересите на регистрирани у нас фирми с US-участие. Така кълбото от политическо-криминалните обвързаности на Нели Куцова започнало да се разплита, а сигналите до САЩ не закъснели.

Доста преди пострадалите от „правосъдието“ на Куцкова да потърсят възмездие, журналистически разследвания доказаха, че тежко зависимата и професионално компрометирана съдийка е в зловещи обвързаности с адвокати на знакови подсъдими с несметни богатства и медийна власт.

Над 33 млн. лева са лапнали от грантове магистрати, юристи и дежурни протестъри, близки до ВИП-пенсионерката Нели Куцкова. Тя заедно с Даниела Доковска, която адвокатства на обвиняеми в укриване на данъци за стотици милиони левове, си е поделила част от сладките субсидии по проект за създаване на Бюра за правна помощ. Това далеч не е единственият досег между двете, чиито имена фигурират в НПО-та, свързани помежду си. Така например, според данните в системата за фирмено разузнаване ДАКСИ и докладите в регистъра на МП на неправителствените организации, до 2013 г. Куцкова е била в управата на „РискМонитор“ на шефа на УС на „Отворено общество“ Стефан Попов и адвокат Йонко Грозев. В същото време Йонко Грозев е и в управата на Българския институт за правни инициативи на Христо Иванов. Любопитното е, че когато Иванов се запъти към изпълнителната власт, на негово място, според финансовия доклад на БИПИ, в борда на института влиза именно адвокат Даниела Доковска, свидетелства в. „Труд“.

Там освен с Грозев Доковска си партнира и с един от програмните директори на „Отворено общество“ – Иванка Иванова. Друг любопитен момент е, че „РискМонитор“ е заделил част от парите, усвоени по проекти от „Отворено общество“ и „Америка за България“ за друга видна „протестърка“ Антоанета Цонева. През 2011 г. сдружението е субсидирало нейния Институт за развитие на публичната среда, който сам по себе си също се е облажил с грантове за 1,2 млн. лева.

Ако фактологията от частните жалби до САЩ бъде доказана, а обвързаностите потвърдени, ще има ли български магистрат, който да потърси отговорност на преялата с власт разединителка на съдебната система? Това се питат журналисти, съдии прокурори и адвокати, омерзени от недосегаемостта на Прокопиевата слугиня Куцкова. Или както казва самата тя …„Най-големият проблем в нашата система са хората, които са апатични“
Източник: crimesbg.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 18 + = 21