Мрежа

Ремонтират с 260 000 лева църквата в Миндя

0 215

Основен ремонт на църквата “Св. Архангел Михаил” в село Миндя предстои да бъде направен до края на лятото, съобщи dnesbg.com. Предвижда се още пристрояване на външен нартекс пред основния вход в западната посока, като ще се запази характерът на сградата. Основната носеща конструкция на храма е в добро състояние, без деформации и пукнатини, но покривното покритие заедно с водоотвеждащата система от ламаринени обшивки, улуци и водосточни тръби са с изчерпан ресурс. В резултат на това са нанесени сериозни повреди, фасадите на сградата и кулите са с разрушени части, мазилките са ерозирали, а корнизите и декоративните елементи са изпадали. Повсеместно има провисвания на покривните скатове, а дървените стълби към камбанарията са прогнили.

“Последно през 2010 г. беше направен ремонт на покрива, като само част от циглите бяха сменени. Около 20 000 лв. бяха вложени по три проекта. Беше подменена подовата настилка с теракот, направихме и настилката около храма. Но парите не стигнаха за всичко”, обясни кметският наместник на Миндя Иван Иванов. Той разказа, че храмът е построен с дарения на местното население, като в градежа са участвали градинари, разполагали със средства, търговци и по-имотни хора. Официално е открита през 1953 г. Макар навремето ТКЗС да е искало да я използва за склад, местните хора не са позволили и са спасили храма.

Проектът за ремонт на църквата предвижда да бъде направено цялостно преизграждане на покривната конструкция, както и подмяна на вътрешните стълбища към емпорето и камбанарията. Ремонтът ще бъде извършен от търновската фирма “Стима”, която спечели обявената обществена поръчка. Предвидените средства са в размер на 261 824 лв. без ДДС.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.