Мрежа

Ректорът на СУ: Само за най-спешните ремонти на имотите на университета трябват 40 млн. лв.

0 215

Създадохме всякакви регистри, свързани с имотите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и с техните ремонти. Един от регистрите е за необходимостите от ремонти и в него, в началото на мандата ми, изчислихме, че само за най-спешните ремонти са необходими 40 млн. лв. Най-спешните ремонти в СУ са свързани главно с покривите, защото в много сгради на Софийския университет покривите течаха и се създават проблеми, включително и в Ректората, каза ректорът на СУ проф. Атастас Герджиков на заседанието на Общото събрание на висшето училище, на което по-късно днес ще се изберат еднолични и колективни органи за управление, предаде БТА.

Проф.Герджиков е единственият кандидат за ректор и неговата кандидатура за втори мандат беше издигната от Факултета по класически и нови филологии на СУ.

„Ремонтите, които извършихме, въпреки цялата допълнителна субсидия, съвсем не са за 40 млн. лв., а са за 13 млн. лв. и нещо“, отчете проф. Герджиков. В сградата на Ректората има много проблеми и един от тях през всички тези години е за покрива, който всеки път струва все повече, като се говори вече за 10 млн.лв., каза ректорът. Той отчете в доклада дейността си за изминалите четири години.

„Съзнавам, че и най-спешните ремонти са три пъти повече от извършеното, а тези, които не са толкова спешни, са сигурно още два пъти по толкова. Няма как да направим всичко, защото няма толкова средства. Министерският съвет отпуска допълнителни средства за капиталови разходи само за юбилей, тази практика трябва да спре. И трябва да се увеличат капиталовите разходи за всички университети, защото това са сгради, които са публична държавна собственост“, коментира проф.Герджиков. Той увери, че ще направи всичко възможно, за да се получават средства за капиталови разходи всяка година, а не един път на пет или на десет години.

Софийският университет има 18 учебни сгради, 10 студентски общежития и 3 стола, учебно-научни бази и почивни станции.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 77 − 71 =