Мрежа

„Праймедия“ завлече държавата с милиони и…

Тази схема не е нова и очевидно ще продължи да се ползва успешно и занапред

0 1 392

Вероятно си спомняте, че по случая Румен Спецов и неговата „Гранекс Трейдър“, България пи една чаша студена вода за над 1 млн. лева източено ДДС.

При създадената от Малинов и Асенов „Праймедия“, точните цифри тепърва ще се изясняват. Последният път, в който фирмата е обявила финансовите си резултати, е бил преди две години. От тях става ясно, че има данъчни задължения за над 5 млн. лв. и неплатени заеми
Каква е точната цифра към днешна дата, може само да се гадае.

Прави впечатление, че от години фирмата е на перманентна загуба. На практика това прави събирането на данъците и заемите мисия невъзможна.
Едва ли е изненадващо, че при така създалата се ситуация, двамата опитват да се избавят от фирмата.

Вероятно сте наясно с факта, че това нито са първите, а едва ли ще са и последните родни бизнесмени, опитващи се да се отърват от фирмата си чрез вратичка в закона.
Обикновено в ролята на купувачи биват вкарвани психично болни хора или неграмотни цигани.

В случая с „Праймедия“ врътката била осъществена на два етапа. Първо мъж от Видин става неин собственик. Преди време той се подвизавал като футболист из второразрядните родни отбори. Малко след като му бива прехвърлена от русофилите, той си намира друг партньор – никому неизвестният Марио от София.

На пръв поглед той изглежда като класически несретник, който срещу някой лев е готов да си „купи“ всяка закъсала фирма. Въпросният Марио се е сдобил с още десетина дружества с всевъзможни предмети на дейност само през последните няколко месеца.
Вероятно се досещате, че общото между тях е, че всички те са с колосални дългове и загуби.

„Праймедия“ е част от обвинението за шпионаж в полза на Русия, което бе повдигнато срещу председателя на сдружение „Русофили“ Николай Малинов.
Криминалисти посочват, че Малинов е участвал в схема за пране на пари, свързана с руския олигарх Константин Малофеев и опит за създаване на организация, която да върне страната ни в проруска орбита чрез работата си за обществото „Двуглав орел“ на генерала от КГБ Леонид Решетников.

Шефът на фалиралата КТБ Цветан Василев, който забегна в Сърбия, също участвал в опита да извади страната ни от ЕС и НАТО.
Съгласно плана руските другари трябвало да овладеят предприятията, , контролирани от Василев, а с печалбата от тях да се купят медии и да се направи политическа партия, която да окаже пряко влияние върху политиката на страната ни.

При реализацията на схемата и похарчването на предвидените за целта стотици милиони евро, полята на посредник трябвало да бъде изиграна от Малинов.
Основаната от него и в последствие прехвърлена на Асен Асенов „Праймедия“ трябвало да отговаря за създаването на русофилска медийна империя.

На духналия в Сърбия Цветан Василев. През 2014 г. фирмата пробва да купи срещу сумата от 32 млн. лв. фалиралата ТВ. При обявяването на сделката Асенов се хвали, че телевизията ще бъде оглавена от приятеля му Николай Малинов, който по това време се пъчи в интервютата си като издател на червения вестник „Дума“ и от години представител за Балканите на редица руски телевизии.

Формално разпространението на московските канали бива поверено временно на Асенов, за да не се отклонява Малинов от дейността му като шеф на русофилите.
В свой доклад до центъра в Москва, Малинов отбелязва, че сделката така и не се осъществява заради съпротивата на властите.

Малко преди това разследващите засичат превод от милиони евро от компанията на олигарха Малофеев към контролирана от Малинов фирма.
Дейността на „Праймедия“ постепенно започва да замира, след като похарчването на колосалната сума е осуетено. Започналите да се трупат огромни загуби и дългове, налага фирмата да бъде прехвърлена на Марио.

Това далеч не е първият злополучен опит с телевизия на тандема Малинов-Асенов.
През 2002 г. двамата нашумяват с покупката на бургаската „Рент тв“, чийто дотогавашен собственик Емил Райков минава в нелегалност заради необслужван банков кредит. Телевизията също има огромни дългове.

Тук в употреба отново влиза муле, този път в лицето на рускинята Елена Сборщик. Тя първа купува телевизията, а при препродажбата й на Малинов, запазва за себе си дълговете й. тази хитра схема обаче така и не помогна на медията и съвсем скоро, след озоваването й в ръцете на русофилите, тя бива тихомълком закрита.
Източник: Уикенд

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 55 = 59