• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нови заповеди

[Oct] 14
10:56 2020
A+ A-
36654 прегледа

Заповедите влизат в сила от днес

Заради създалата се ситуация покрай COVID-19, здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нови заповеди.

 

Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14 дни.

Това означава, че вече не е необходимо получаването на отрицателен резултат от PCR тест за преустановяване на изолацията.

 

Такова нареждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов фигурира в издадена вчера, 13 октомври, Заповед № РД-01-604/13.10.2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

 

Съгласно същата заповед, хоспитализираните с COVID-19 пациенти се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни индикации/показатели/резултати от образни изследвания. Това важи за лицата, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение.

 

Т. е. за изписване от лечебно заведение на тези пациенти отпада изискването за отрицателно PCR изследване, както и условието за документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум 3 допълнителни дни без оплаквания.

 

Условието за изписване от лечебното заведение за болнична помощ при документирани поне 10 дни от началото на клиничните оплаквания и поне три дни без оплаквания остава за лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в болнични условия, за лицата, настанени в места за предоставяне на социални услуги, както и за лицата с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, поради съжителство с хора от рисковите групи.

 

Със Заповед № РД-01-603/13.10.2020 г., издадена вчера от здравния министър, считано от днес, 14 октомври, при провеждане на футболни мачове на Националния стадион „Васил Левски“ се допуска публика до 30 % заетост на местата, при настаняване на зрителите най-малко през две седалки и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

 

Остава в сила изискването при провеждане на спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50 %, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*