• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Започват проверки в лавките в училищата

Септ. 14
21:42 2021
A+ A-
2952 прегледа

Проверяват лавките в училищата

Инспектори влизат в лавките в училищата. Проверките ще бъдат извършвани в цялата страна от всички областни дирекции по безопасност на храните. Те стартират в началото на новата учебна година.

Проверките ще се извършват по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Христо Вълчанов.

Инспекторите ще следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и спазването на изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране.

Обект на проверка ще бъде и прилагането на Наредба №2 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищата и обектите за търговия на дребно на техните територии.

Инспекторите ще следят още и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата, съгласно Указанията към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене и обекти за търговия с храни по прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19.

В случай, че бъде установено несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. Проби от храните за лабораторно изпитване ще бъдат вземани по преценка на проверяващите инспектори.

До 30.09.2021 година ще продължат проверките. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който БАБХ извършва непрекъснато, пише Pariteni.bg.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*