• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Задава се голяма промяна с рецептите до дни

[Apr] 13
08:51 2021
A+ A-
9225 прегледа

Хартиени рецепти, издадени преди първи май, ще се признават в аптеките до октомври

След броени дни ще станем свидетели на голяма промяна с медицинските рецепти.

 

Хартиените рецепти са на път да останат в историята. От 1 май медиците трябва да издават, а аптеките да изпълняват само електронни рецепти.  При все, че остават едва 18 дни до крайния срок, все още има лекари и фармацевти, които не са готови да изпълнят новите изисквания.

 

От началото на годината до края на април лекари и аптеки трябва да се подготвят да издават и изпълняват само електронни рецепти, предава БНТ.

 

"Аптеките са готови за електронното здравеопазване. Всички имат инсталиран и ъпдейтнат софтуер. Въпросът е, че колегите споменават, че твърде малко рецепти пристигат до тях. Все още повечето рецепти са хартиени", коментира Димитър Маринов – главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

 

Оказва се, че в София не всички аптеки са готови да изпълнят електронна рецепта.

"Върви процес на напасване на софтуерите на аптеките, за да можем да изпълняваме рецепти, издадени от лекари по електронен път", заяви Антон Вълев от Българската аптечна Камара.

 

"Ако ние издадем електронна рецепта на дадено лице и той отиде в аптеката, където нямат готовност да обработят електронната рецепта, той трябва да се върне до нас, за да анулираме електронната рецепта и да преиздадем хартиена такава", заяви д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

 

"Трябва да се пусне тази функционалност по отношение на свободната продажба, което не е проблем, защото фирмите имат готовност да го направят", заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов .

 

"Тези неща ще могат да се изчистят и ще се видят до каква степен са напреднали софтуерните фирми, когато започне масово изписване на електронни рецепти", заяви Димитър Маринов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

 

"Дали ще издържи системата, ще разберем след 1 май", прогнозира Димитър Маринов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

 

"Ще можем да изпълняваме рецепти, като е твърде оптимистично да кажем, че всички казуси ще бъдат изчистени", допълни Антон Вълев от Българската аптечна камара.

 

Тук е важно да отбележим, че хартиени рецепти, издадени преди първи май, ще се признават в аптеките до октомври.

"Остава изписването в рецептурните книжки. Въвеждането на изписаните медикаменти", каза д-р Михаил Михов.

 

Лекарите напомнят, че издаването на електронна рецепта не отменя прегледа в кабинета им.Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*