• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Втори ден над 4000 заразени с К19: Искат затягане на мерките

Ноември 05
12:12 2020
A+ A-
4182 прегледа

30% от COVID леглата в страната са заети в момента, 20% са тези в интензивните отделения. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб

Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията в страната. Най-важното нещо, за което искам да благодаря на всички граждани, е съзнанието и разумът, който надделява, и спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективната мярка е носенето на маски на закрито и тя спасява човешки животи.

Следващата мярка е физическата и социалната дистанция. Препоръчваме да се избягват събиранията и струпванията на публични и обществени места, да ограничат пътуванията, ако не са необходими.

Най-важната мярка в момента е да проявим разум и да помислим за своите близки - тези, които може да запазим и които може да заразим.

Днес пристигат още 1700 флакона ремдесивир, другата седмица идват още 4200 флакона - нямаме недостиг на този медикамент.

Нека всички със симптоми на коронавирус, да не гледат на лекарството Ремдесивир като панацея. Всеки един медикамент в терапевтичните схеми има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска от прилагането му, допълни министърът.

Има и други противовирусни препарати. Лечението с Ремдесивир става по определени критерии. 

Днес тръгва към болниците протокол за лечение на заразата и всички работят по него. Хлорокин и Ремдесивир участват в него. Няма все още специфичен медикамент за справяне със заразата, но се надяваме скоро да има. През април очакваме да получим ваксините, които ще бъдат доброволни.

Изпитвам изключително неприятни чувства, когато виждам в интернет хора, които не спазват мерките и търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината. Не е време за празнуване, а за разум, солидарност, връщане на доверието в българските лекари и подкрепа на всеки един от тях.

Ако твърдя, че всичко е идеално, сигурно няма да съм прав. В момента в болниците у нас се лекуват 3200 души, които получават пълна медицинска помощ, включително медицинските препарати, ползвани в целия свят, каза до. Кунчев. Но хаос няма.

Европа влезе в кривата на повишаване на заболеваемостта и е абсолютно тъмночервена, с изключение на 6 страни, които са в оранжевата зона.

 

Нашата 14-дневна заболеваемост е 388 на 100 000, което ни нарежда на 17-о място сред 30-те страни в ЕС и на 14-то на Балканите. На десето място сме по смъртност в ЕС - 5,2%. В Белгия смъртността е 11,4%, а в Чехия - 19%, допълни доц. Кунчев.

Не споделям оптимизма на част от управляващите, че при този темп ще постигнем добър резултат, каза още той. Очевидно е, че трябва да удължим мерките след 12 ноември и трябва да останат минимум до края на месеца, а може и за по-дълъг период.

Трябва да се ограничи работата на всички заведения до 22 или 23 часа - мярка, приложена почти навсякъде в Европа.

В офисите не може да работят повече от 50% от служителите.

При тези данни аз мисля, че е редно онлайн обучението да става в по-широки области в групата от 5 до 12 клас и да се преустановят извънкласните форми.

Автономните висши училища трябва да минат изцяло на дистанционно обучение.

И възрастните трябва да пазаруват в зелен коридор от 8 до 10 часа.

По отношение на медицинския персонал, определен като контактен, следва да не излизат в карантина, а да останат да работят след отрицателен ПСР тест от третия ден след контакта.

Спешно да се дадат правомощия на здравния министър да командирова медицински специалисти от доболничния сектор, за да се справи здравната система с изключително тежкия период.

 

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*