• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Успя ли пандемията да срине имотния пазар?

[Apr] 08
20:04 2021
A+ A-
2091 прегледа
Успя ли пандемията да срине имотния пазар у нас?
Ето какво се случва на имотния пазар у нас по време на пандемията.

През първото тримесечие на 2021 г. строителството на нови жилища у нас е в подем. Ръстът при него е в размер на 13%, пише БЛИЦ, позовавайки се на "Труд".
Главният анализатор на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България Пестър Мастиков заяви, че пазарът се възстановява с доста добри темпове и през периода януари-март  у нас има близо милион квадратни метра нови жилищни площи. 
По време на онлайн форум за имоти той заяви, че 922 342 кв. метра жилищна площ са построили у нас в началото на годината. Най-голям е ръстът в Пловдив, като за периода има пуснати в експлоатация 178 921 хил. кв. метра, което е ръст от 93% спрямо същия период на 2020 г.

Тези цифри се дължат на отложените проекти през 2020 г., която беше по-слаба за строителния сектор. В София повишението е с 9,4%, като новите жилища за периода са в размер на 393 035 кв. метра.

Бургас се представя доста по-добре от Варна. Там ръстът е в размер на 47% при построени нови жилища в размер на 88 121 кв. метра.
Спад има при ваканционните имоти в Бургас, който е в размер на 65%, но в този сегмент от пазара морската столица отбелязва невиждан ръст на новите жилища, дължащ се на няколко големи ваканционни проекта - 740% увеличение и площи в размер на 18 хил. квадратни метра.


Ръст на цените от 6% и с 12% на търсенето на апартаменти в София през 2020 г., отчитат от Националната асоциация на строителните предприемачи.

“Под 20% от покупките на апартаменти са с цел инвестиция, останалите 80% са с цел живот”, допълни Георги Шопов, председател на асоциацията.

Той е убеден, че населението в София ще достигне 3 милиона, тъй като интересът към столицата е огромен през последните години.

В момента на банковия пазар лихвите по жилищните кредити са средно под 2,7%, а самоучастието при покупка на имот е 15%, допълниха още експертите, пише БЛИЦ.
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*