• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Учените алармират: Ледник в Антарктида заплашва света!

Февр. 04
14:19 2020
A+ A-
13038 прегледа

Редица гъстонаселени крайбрежни зони ще се окажат под вода

Учените алармират, че ледник в Антарктида представлява сериозна заплаха за света.

 

Разтапянето на ледника Туейтс в Антарктида може да промени света, предупредиха американски и британски учени.

 

Това би довело до увеличаване на морското равнище с повече от три метра. На практика това означава, че редица гъстонаселени крайбрежни зони ще се окажат под вода.

 

Тревогата е породена от резултатите от започналата пред 2 години най-голяма американско-британска експедиция в Антарктида.

Учените от Нюйоркския университет и Британското проучване на Антарктида са пробили дебелия над 600 метра лед и са измерили температурата на водата под него, която е била 0 градуса. Това е с над два градуса повече от очакваното, което означава, че ледникът постоянно се топи.

 

Океанската вода замръзва при температури по-ниски от минус 2 градуса заради солта в нея. Така нейното взаимодействие с прясната вода от ледника при 0 градуса, постепенно го разтапя.

Според учените той е загубил 600 милиарда тона лед през последните десетилетия, като процесът се ускорява и темпът на разтапяне вече достига 50 милиарда тона годишно.

 

Туейтс поражда притеснения и поради друга причина. Той навлиза 120 километра навътре в морето Амундсен. Освен това скоростта на движение на ледника е доста висока – около 2 километра годишно.

Навътре в Антарктида дебелината на леда на Туейтс нараства. Така с разтапянето на ледения език в морето, все повече лед навлиза с все по-голяма скорост в солените води. Това ускорява топенето на ледника.

 

А и релефът на скалите под Туейтс спомага за тези процеси. Ледникът влиза в морето над скален праг, от другата страна на който ледът е дълбоко под морското равнище. Проблемът е, че солената морска вода се просмуква под дебелия леден пласт и го разтапя. Изследователите са заснели долната страна на ледения език със специален подводен робот.

 

Всъщност учените смятат, че преди около 100 хил. години ледникът не е съществувал. На неговото място е имало само открито море.Източник: https:www.vesti.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*