• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Учени разкриха при кои хора с COVID-19 съществува голям риск от летален изход

[Dec] 08
09:25 2021
A+ A-
4797 прегледа

Т.нар. „продължителен COVID" засяга близо 30% от пациентите

Екип от учени разкриха при кои хора с коронавирус съществува голям риск от летален изход.

 

Те са провели ново проучване, при което е било установено при кои от прекаралите COVID-19 съществува голям риск да издъхнат до една година.

 

Наблюденията им са извършени върху 13,6 хиляди души в продължение на една година.

Прави впечатление, че от всички наблюдавани участници в проучването, през 12-те месеца са изгубили живота си 2.7 хиляди души.

 

Оказва се, че при тези, които са изкарали коронавируса в лека форма, рискът от смърт е доста по-нисък в сравнение с хората, които са били в лечебно заведение с тежка форма на вируса.

Учените посочват, че сравнявайки пациентите в тежка и лека форма, при първите смъртността е по-висока с близо 2% (1.9%).

 

Прави впечатление, че рискът от смърт една година след заболяване се е увеличил с 2.5% при хора над 65-годишна възраст в сравнение с хората, които не са изкарали COVID-19.

Най-изненадващото в проведеното от учените изследвания е, че по-младите хора, попаднали под ударите на заболяването са с 3.3% по-висок риск от смърт в сравнение с останалите от възрастовата група, които не са изкарали коронавирус.

 

Обяснението на учените е, че често пъти в резултат на заболяването хората получават усложнения или т.нар.  "продължителен COVID".

Той засяга до 30% от пациентите, проявявайки се под формата на продължителна кашлица, задух, постоянно чувство на умора, диария, нарушения на менструалния цикъл или развитие на алергии. В някои от случаите потърпевшият може да има тези симптоми повече от година и половина, пише zdrave.to.

Сподели
За автора
Iva Nikolova

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*