• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Трудът на българина - най-евтин в ЕС (Нашенецът не смогва да си плаща сметките)

Септ. 23
10:26 2020
A+ A-
3690 прегледа

Българите са сред жителите на ЕС, които имат най-големи проблеми при плащането на битови сметки - за ток, вода и парно. 27,6% от хората в страната имат просрочени задължения за комунални услуги, като по този показател сме на второ място в ЕС, показват данни на Евростат.

По-зле от нас са само в Гърция, където всеки трети има просрочени битови сметки, допълва "Труд". На трето място в класацията е Хърватия, където 14,8% от хората са забавили плащането на някоя от комуналните услуги. Топ 5 се допълва от Румъния с 13,7% и Словения с 11,2%.

Най-съвестни при плащането на битовите сметки са в Чехия, Швеция и Австрия, където хората с просрочени фактури имат дял съответно от 1,8%, 2,3% и 2,4%.

Възможността на хората да плащат битовите си сметки е един от използваните от Евростат критерии за оценка на бедността в дадена страна. Защото е важен не само размерът на доходите в дадена страна, но и дали те са достатъчни за покриването на основни разходи. В България обаче не само доходите са ниски, а и плащането на сметките е проблем за голяма част от населението.

Разходите на фирмите за труд в България са средно 6 евро на час, като тук влизат не само заплатите, а и всички дължими данъци и осигуровки, показват данните на Евростат. Разходите на бизнеса за труд в България са най-ниските в ЕС.

Най-близо до нас е Румъния, където един час струва средно 7,7 евро. Има само още три страни от ЕС, в които разходите за труд са под 10 евро на час. Това са Литва (9,4 евро), Латвия и Унгария (по 9,9 евро).

Най-скъп е трудът в Дания, където един час струва 44,7 евро. На второ място е Люксембург, където разходите за един час работа са 41,6 евро, а на трето е Белгия с 40,5 евро.

На следващите четири места са страни с много близки разходи за труд - Франция (36,6 евро), Холандия (36,4 евро), Швеция (36,3 евро) и Германия (35,6 евро), пише Марица.

 

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*