• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

"Топлофикация" подготвя нова финансова секира за абонатите си

Януари 12
00:00 2021
A+ A-
2214 прегледа

"Топлофикация" подготвя нова финансова секира за абонатите си

Скок на цените предвижда "Топлофикация София". Това е заложено в плана на дружеството за тази година, пише БЛИЦ, позовавайки се на "Труд".

Постоянната комисия по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС засега отхвърляше това. Но преразглеждане на предложението от Комисията по финанси и бюджет и Икономическата комисия.

Предвижда се сегашната цена на топлинната енергия от 82,09 лева за мегаватчас да се запази до края на юни. Но се планира от 1 юли тя да се повиши до 84,04 лева за мегаватчас.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателно решение.

От юли 2020 г. регулаторът определя прогнозна годишна цена на топлинната енергия. Тя се променя само при изменение на прогнозната цена на природния газ с над 15 % и то не повече от веднъж на 6 месеца.

В мотивите си за увеличението на цената дружеството изтъква, че за тази година са планирани загуби в размер на 22,288 млн. лева при 57,308 млн. лева за миналата. Прогнозите на “Топлофикация София” са на базата на цените за януари от 25,07 лева за мегаватчас, като за второто тримесечие на тази година прогнозата им е цената да бъде средно 26,68 лева за мегаватчас, за третото - 27,19 лева за мегаватчас, а за последното - 29,33 лева за мегаватчас. От дружеството дори предвиждат да купуват по-евтин газ от борсата по свободни цени, които да са с 5 на сто по-ниски от тези на обществения доставчик “Булгаргаз”, пише БЛИЦ.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*