• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Топ банкерът Левон Хампарцумян даде съвет какво да правим с левовете преди Еврозоната

Февр. 04
12:37 2020
A+ A-
40221 прегледа

Той е категоричен, че икономиката трябва да расте по-бързо

Топ банкерът даде полезни съвети за това какво да се прави с левовете преди да влезем в Еврозоната.

 

Той посочи, че българите държат в банки общо над 55 млрд. лева. Повечето от спестяванията не надхвърлят 5000 лева, но новината за приемането на еврото предизвика притеснения. 

 

Основателни ли са те и трябва ли да променим валутата, в която държим парите си в банките?

"Това са градски легенди, които живеят собствен живот. Имаше хора, които навремето се съпротивляваха срещу валутния борд. Ако някой си обърне парите в евро никой няма да го спре, но ще загуби малко пари. 

 

Правилото е - ако печелиш в левове и харчиш в левове, по-добре си ги дръж в левове", заяви банкерът Левон Хампарцумян, цитиран от Bulgaria ON AIR. Той отбеляза, че спестяването в долари означава да поемете валутния риск долар срещу евро. И посочи, че присъствието на Гърция в Еврозната е било съществен фактор за измъкването на страната от финансовата криза. 

 

"Еврото не е финансова застраховка, но дава сигурност, че сме привързани към икономическа зона, с която все едно търгуваме. По-хубаво е да бъдем по-близо до взимането на важни решения за Еврозоната.

 

Усещате ли ефекти, когато еврото поевтинее или поскъпне спрямо долара? Когато еврото поевтинее, би трябвало българският експорт да отиде в небето, но той не отива в небето. Приемаме, че еврото и левът са привързани и това е една котва, която държи българската икономика в относително стабилна матрица", поясни Хампарцумян.

 

По думите му валутата е само измерител на нашия икономически успех и трябва да се готвим за реформи в икономиката, повишаване на образованието, привличане на инвестиции, създаване на комфортна среда за бизнеса. 

 

"Тогава последната ни грижа ще бъде дали в джоба ни има евро или левове", подчерта Хампарцумян.

Всичко в лева става в евро?

Няма да стане двойно по-скъпо, но има естествен процес, в който доста неща поскъпват. България от 2013 година расте. Този растеж е това, което виждате върху себе си - върху собствените си доходи и стил на потребление. 

 

В момента около 70% от депозитите са раздадени като кредити за потребление и на корпоративно ниво. Има накъде, трябва икономиката да расте по-бързо, посочи за финал банкерът.Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*