• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Тази вест зарадва българите, които работят

Юли 15
21:03 2020
A+ A-
2829 прегледа

Българите, които работят, определено имат повод за радост след тази новина

Всеки работещ българин досега имаше право на платен отпуск след 8 месеца трудов стаж в съответната фирма. Но след промените в Кодекса на труда, служителите вече ще имат право на отпуск след придобиване на 4-месечен стаж.

Предложението е на социалното министерство. За промяната в Кодекса на труда вече е постигнато съгласие между синдикатите и работодателите. Това съобщи редседателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след заседание на Тристранката, пише БЛИЦ, позовавайки се на в. Труд.

Постигнато е съгласие и по още един въпрос - колективният трудов договор да може да става валиден след съгласие на всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите.

Първоначалното предложение беше той да се разпростира при съгласи е на две организации. Велев уточни, че такъв вариант би довел до сключване на картелни споразумения.

Против предложенията за промени в Кодекса на труда, касаещи извънредния труд се обявиха синдикати и работодатели.

От социалното ведомство предлагат да се позволи до 300 часа извънреден труд на годишна база, но само при договорка на браншово и отраслово ниво.

При положение, че това не е залегнало в колективния трудов договор, извънредният труд не трябва да надхвърля 150 часа годишно.

Велев заяви, че работодателите са на мнение, че договарянето на извънредния труд трябва да става на ниво предприятие, а не да се определя от чиновници от жълтите павета, пише БЛИЦ.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*