• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Стряскащи разкрития за българското здравеопазване!

Ноември 28
21:32 2019
A+ A-
18942 прегледа

Европейската комисия публикува здравен профил за България, в който посочва основните слабости в системата на здравеопазването ни за периода 2015-2017 г. В доклада се посочва, че здравеопазването у нас вече е по-скъпо. За един човек държавата отделя по 1311 евро за здравни грижи.

Въпреки поскъпването здравеопазването в България остава едно от най-евтините за ЕС. От всички европейци обаче българите доплащат най-много за лекарства и допълнителни услуги, които не се поемат от Здравната каса. Средно българинът отделя по 567 евро за лекарства.

Въпреки че здравното осигуряване е задължително, Европейската комисия отбелязва, че един на всеки седем души у нас е неосигурен, информира БНТ.

Друга тревожна тенденция според Европейската комисия е, че медицинските специалисти се местят в по-големите градове или емигрират в чужбина. Така въпреки че имаме достатъчно медицински специалисти, те са разпределени неравномерно. Ако в София на един лекар се падат средно по 196 пациенти, в Кърджали един специалист трябва да помогне на средно 386 души.

Като добра новина Европейската комисия отбелязва, че средната продължителността на живота на българите се е увеличила с около 3 години. Въпреки това обаче тя си остава най-ниска в целия ЕС.

Според Комисията голяма част от смъртните случаи в България е можело да бъдат предотвратени с добро лечение, но това не се е случило, тъй като здравеопазването ни като цяло не успява да лекува пациентите ефикасно и своевременно.Източник: https:novini.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*