• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Срам! Един от последните наследници на Ботев издъхна в мизерия, заобиколен от хлебарки

[Apr] 08
18:13 2020
A+ A-
4674 прегледа
В нищета и мизерия от този свят си отишъл един от последните наследници на Христо Ботев – 90-годишният Иван Печев. Той, сестра му и нейните деца са единствените кръвни роднини на даскал Ботьо Петков и сина му – великия българския революционер Христо Ботев.

Последните години от живота си вече тежко болният Печев прекарва прикован за леглото в тясна стая в апартамент в центъра на София. Жилището не е негово, а на негова роднина, която го приютява и обещава да го гледа с пенсията му, но не изпълнява думата си. Затрупан с ненужни вещи, мръсотии и хлебарки, Печев приключва дните си, без да успее да докаже пред държавата, че е кръвен роднина на Ботев. 20 години от живота си той посвещава на събиране на документи и доказателства, но така и не получава шанс и трибуна да разкаже съдбата си, въпреки че и в архивите на БАН се пазят сведения за неговото потекло.


Навремето, още млад, третият братовчед на Христо Ботев, както Иван сам се нарича, завършва икономика в т. нар. „Свободен университет“, но не му дават работа по специалността. Изкарва курсове по кино и фототехника. Успява да стане асистент-оператор в Студията за игрални филми, работи в кинематографията от 1951 до 1954 г. Пише сценарий за „Ивайло“. И като че ли оттук започват големите му проблеми. Сценарият е оценен и одобрен, но изведнъж изчезва, а авторът му е уволнен. После Иван започва работа като фотограф във „Машпроект“, но осем години по-късно е изгонен и оттам. Работи и в статистиката, но не за дълго.

От 1968 до 1971 г. подава напразно над сто заявления за работа. Остава 10 години безработен. Препитава се основно, събирайки стъклени бутилки и кашони. Повечето от спечеленото дарява на църквата. Така успява да се свърже и със синода, където го вземат за кратко за портиер. Там се и пенсионира, но пенсията му е само 105 лева, които също не харчи, а продължава да събира за дарения. В края на февруари тази година иподякон Марин Савов, с когото се запознават, когато Иван е вече клошар, решава да издаде книга в негова памет, която съдържа сценарий за Владислав Варненчик, написан от Печев, пише Ретро.
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*