• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Спътница на Ванга си отиде от този свят

[Oct] 24
11:00 2020
A+ A-
1845 прегледа

На 92-годишна възраст почина баба Витка Петревска, помощница и спътница на пророчицата Ванга до последния ѝ миг.

Баба Витка беше една обикновена жена, която по необикновен начин е била избрана от Ванга, за своя дългогодишна спътница и помощница, в житейския им път. Така, както покойната вече, баба Мария Крушимикова се е грижела за Преподобна Стойна, така и Витка Петревска се е грижела, за пророчицата Ванга, пише Монитор.

„Железни обувки съм обула. за да те доведа тук при мен“, и е казвала баба Ванга.

Витка Петревска е родена в петричкото село Първомай. Двете се запознават през 1965 г. когато Витка разбира, че сина ѝ, още много малък е болен от детски паралич. Отишла за помощ при Ванга и до 1985 често се виждали. Когато Ванга разбрала, че съпругът на Витка е починал, сама пожелала и я помолила да дойде да живее при нея.

Витка спазва обещанието си, защото синът ѝ вече е проходил и двете заживяват заедно и остават неразделни до смъртта на пророчицата. Неотстъпно е до леглото на пророчицата ден и нощ, когато тя вече е тежко болна. Ванга ѝ казва: „Витке, в болница ако ме вкарат, жива нема да излеза“.

Така ѝ казва, когато Ванга вече я вдигат с линейка за Правителствена болница в София Витка и Нешка Робева са единствените, които затварят очите на пророчицата в болницата.

Най-близката приятелка на баба Ванга до последно запази заръката ѝ да не споделя нищо от личния ѝ живот. На достолепна възраст тя не пожела да коментира нито един от многото пророчества, на които тя е ставала свидетел. За това пък петричани винаги ще я помнят, като жената, която готвеше гозбите, с които баба Ванга посрещаше близки и приятели в малката къщичка на Рупите. Освен това тя плетеше и се грижеше за хигиената на къщата и переше: „Плетеше всяка свободна минута. Десетки жилетки е изплела, сама развличаше и правеше преждата“, казват за нея с умиление петричани.

Витка бе виртуоз на кисело зеле със свинско и баниците, с които Ванга черпеше за празниците, казват близките до пророчицата. Правеше вкусни баници както със сирене, така и сладки баници с тиква. Грижеше се и за чистотата на двора и пред двете къщи – в Петрич и на Рупите, където през годините петричката гледарица посрещаше хиляди хора от цял свят, потърсили помощ от съветите ѝ.

Ванга познаваше, както доброто, така и не съвсем доброто бъдеще на всеки от хората потърсили помощта ѝ. От 1985 година Витка посрещаше и изпращаше както видни личности, така и обикновенни хора. Била е свидетел на всички срещи и предсказания за хората, като никога, никъде и нищо не е разказвала навън.Източник: https:novini.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*