• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Спасеният след лавина сноубордист в Пирин проговори

Януари 06
07:35 2021
A+ A-
9225 прегледа

Спасителите за пореден път отправят апел да не се кара извън очертанията на пистите

Три лавини паднаха вчера в Пирин. При една от тях попадна и сноубордист, който потърси помощ от Планинската спасителна служба.

 

Спасителите предприеха акция, за да му помогнат да слезе от планината, защото съобщил, че не може да се измъкне. 25-годишният мъж е добре и се прибра в Перник.

 

Заедно с група приятели, Валентин решава да се спуска по Пирин. Той минава извън очертанията на маркировката, въпреки че я забелязва и вижда падналата вече лавина в улеите на Демяница. Изплашва се и подава сигнал до приятелите си, които се обаждат на ПСС.

 

Спасителите реагират мигновено. Те рискуват живота си в Пирин, за да вадят скования от страх нашенец, предизвикал лавината.

„Просто не трябва да се пренебрегва планината, това е. Отплеснах се малко, имаше предупредителни въжета, с които не се съобразих този път и отидох на място, където нямаше изход, и трябваше да викна планински спасители, за да дойдат да ми помогнат. Беше много стръмно, имаше отцепена лавина, която беше от основа и от земята просто, така се виждаше тревата, беше събрала дървета надолу и прецених, че няма как да сляза повече надолу, защото ставаше много стръмно, имаше пад от 10 метра и условията не бяха подходящи”, разказа сноубордистът Валентин Янков.

 

Спасителят, който пръв е стигнал до сноубордиста – Атанас Уков обясни, че снегът вчера е бил доста опасен: „Прясно навалял, ненаправил спойка с другите слоеве и имаше прекалено много паднали спонтанни лавини в района на Пирин на Банско. Включително до него имаше една огромна паднала лавина и точно това го беше спряло”.

За вчера това е било третата лавина, казаха от ПСС – Банско. От курорта отправят апел да не се кара извън очертанията на пистите.Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*