• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Социални помощи по време на пандемията: Ето какво трябва да знаем за тях

Септ. 25
17:28 2020
A+ A-
4674 прегледа

По време на пандемията определени целеви групи могат да се възползват от социални помощи

Правителството отпуска куп социални помощи за преодоляване на негативните ефекти от пандемията. Ето какви са условията за отпускането на определени помощи.
Павлинка Дупчева, която е гл. експерт от агенция "Социално подпомагане", разкри в ефира на "Канал 3" къде и как се подават заявления за социални помощи.

В предаването "Социална мрежа" тя заяви, че от 1 септември е била въведена помощ, даваща шанс за родители на деца до 14 години, които се налага да бъдат поставени под карантина, да получават месечна целева помощ.

За тези родители изискването е да са използвали платения си отпуск или да нямат право на такъв, както и да нямат възможността да работят дистанционно.

Още една част от родителите имат право на тази помощ - тези, които не получават обезщетение от борсата или са с по-ниско обезщетение или такива, които нямат възможност да работят по време на пандемията.

Експертът добави, че всеки месец те ще получават 610 лв., а ако са 2 или повече деца – 915 лв. 

Ако се наложи детето ще отсъства до 5 дни, не се получава помощ или тя е в размер на 25 %. 

При необходимост детето да отсъства от 6 до 10 дни, отпуснатата помощ ще е в размер на 50 %.

Необходимите документи, които трябва да се подадат, са заявление и декларация, както и удостоверение за брутните доходи за предния месец преди заявлението и удостоверение, че детето посещава ясла.

Срокът за обработка на подадените заявления е 20 дни.

Дупчева информира, че родителите могат да получат еднократна помощ за инцидентно възникнало материално затруднение при условие, че нямат близки хора, които могат да помогнат.

Това се преценява след извършването на социална анкета и оценка за необходимост от социално подпомагане.

Експертът добави, че родители на деца от 0 до 5 години, които имат работа, но не могат да работят, защото децата им не са приети в детска градина и такива, които са безработни,  също могат да кандидатстват за получаването на помощ.

Помощ за отопление се отпуска на възрастни хора и хора с увреждания. За тях са предвидени и помощи с по-висок коефициент, сподели Павлинка Дупчева, цитирана от БЛИЦ.    

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*