• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

След 15 години по финансовите върхове, Йордан Моллов става преподавател

Май 26
08:17 2019
A+ A-
1014 прегледа

Топ специалист в сферата на финансите зарязва големия бизнес, за да се отдаде на преподавателска дейност пред студенти. Става въпрос за Йордан Моллов – един от малкото българи, имали шанс да работят с „акулите“ на Уолстрийт, както и основател на първия български хедж фонд, действащ на фондовата борса в Америка.
Решението на експерта да напусне активния бизнес дошло като гръм от ясно небе както за съдружниците, така и за конкурентите му. Още по-странно било, че Моллов не смятал да емигрира на екзотичен остров, където да пилее натрупаните си печалби, а да се посвети на преподавателска дейност, за да предаде на младите студенти познанията и опита, натрупаните през последните 15 години.
С днешна дата Йордан Моллов вече преподава Стратегии и Е-business в Нов български университет, в Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, както и в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Често изнася лекции и като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети.
„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно. Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения, главно свързани с местните юрисдикции и установени правила, а също и с местните нрави. Това е само малка част от предизвикателствата, с които се сблъскваме в своето ежедневие“, споделя преди време предприемачът, с което обяснява желанието си да подготви високоспециализирани кадри за сложната финансова материя както в България, така и в условията на конкурентна среда в чужбина.

Йордан Моллов завършва бакалавърска степен по международни отношения в SUNY New Paltz, САЩ и става магистър по бизнес администрация от Fordham University, отново САЩ.
Още в самото начало на професионалната си кариера получава невероятната възможност да се учи от най-добрите. Поканен е в стажантската програма към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк. Българинът преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен председател Кофи Анан.

От 2006 до 2009 г българинът работи в меката на борсовата търговия Wall Street като анализатор на едни от най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM.
Базирайки се на познанията и компетенциите си в тази сфера, той и още двама от съдружниците му завинаги влизат в историята на българската икономика, като основават първия български хедж фонд в Америка „Голдън спирит асет мениджмънт“, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа.

Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар.
Компанията специализира върху инвестиции в акции, облигации, суровини, и други финансови инструменти на всички клиенти, които по американските закони са състоятелни, и използва цялата капиталова структура, за да създаде благоприятна комбинация между риск и печалба.

„Силата ни винаги е била в намирането на новаторски подходи за набиране на клиенти, динамиката на развитие и пробиването на алтернативни пазари“, издава ключа към успешната си кариера финансистът.
С цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов извежда „Голдън спирит асет мениджмънт“ на световния инвестиционен пазар. Безценният опит, натрупан в международна среда, дава отражение в пазарните успехи на компаниите, които създава и менажира в България.
„Рисковете съществуват, за да бъдат поети, възможностите, за да бъдат използвани, а всеки риск е една нова възможност“, споделя житейското си верую финансистът.
След оттеглянето от бизнеса, Моллов поверява цялата дейност и клиенти, с които работи, в ръцете на свои доверени съдружници, с не по-малко опит и компетенции от неговите. Голяма част от личното си време посвещава на благотворителна дейност.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*