• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Скандалният бияч от Капана - със задължения за стотици хиляди и спрени адвокатски права (Подробности)

Май 30
14:36 2021
A+ A-
23247 прегледа

45-годишният варненец Ивайло Пенов от Варна успя само за няколко дни да се превърне в най-коментираната личност под тепетата. Повод за това стана бруталната агресия на собственика на заведение в "Капана" към продавача на чорапи Митко, един от местните любимци.


Пенов удари уличния продавач и му изхвърли стоката, което предизвика вълна от гняв. Барът YellowDot  на варненеца стана обект на наказателна акция и беше затрупан с употребявани чорапи.

В Пловдив бившият адвокат с отнети права пристига в края на миналото лято, когато в артистичния квартал „Капана“ няколко по-малки заведения и бизнеси фалираха и намериха нови собственици. 


Помещението, което Пенов взема и превръща в бар до преди това е било едно от последните места в артистичния квартал, което не се е ползвало под някаква форма за ресторант или заведение. До началото на 2020 година там се помещаваше галерия „Art Naive“. 


Ивайло Пенов взима под наем малко заведение на улица „Христо Дюкмеджиев“ 19 през лятото на 2020 година, като там веднага започва ремонт. Според хора от квартала и съседните бизнеси, още в първите дни Пенов демонстрира тотално незачитане на правилата и строително-ремонтни дейности в бъдещото му заведение кипят до късните часове.


Проблемите в „Капана“ с Пенов продължават. Публична тайна сред собствениците на заведения в квартала е, че едно от най-брутално погазващите противоепидемичните и ограничителни мерки, през последните месеци е точно заведението на родения във Варна юрист. 


Заведението на Пенов не веднъж демонстративно е вадило маси и обслужвало клиенти по време на забраната на Здравния министър, а в късните часове барът редовно е работил за адвоката и приятелите му. Предприемачите в „Капана“ са категорични – Пенов не се разбира с почти никой от тях.


Броени дни преди инцидента с Митко, варненецът е имал още едно сериозно спречкване, този път със служителка на „Чистота“ и нейният пряк ръководител, като единствено намесата на собственици и персонал на околните обекти е предотвратила ескалация на напрежението. 


В началото на пролетта, с отварянето на заведенията, барът на Пенов вдига шумно парти с танцьорки на вишка и поп фолк музика още в първата неделя, след отпадането на ограниченията, свързани с коронавируса. Събитието тогава се оказва нередовно и не е съгласуване с Община Пловдив, заради което е прекратено. 


Друг проблем с Пенов, който съседите му в „Капана“ имат е с тоталното неспазване на тротоарното право. Заведението му редовно вади масите си пред територията на два съседни обекта - оптика и магазин. Собствениците са молили нееднократно това да престане но насреща получават само заплахи и арогантно поведение.


За близо година в „Капана“ заведението YellowDot не е обявило нито коя фирма стопанисва обекта, нито е поставила на видно място информация за управител и работно време в грубо нарушение на наредбите за функциониране на подобен тип обекти. Според хората в квартала подобен ход не е случаен. 

Ивайло Пенов има дълго досие през 2016 година е осъден на една година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, наложи Районният съд във Варна. Тогава той бе признат за виновен по две обвинения – в документно престъпление и в обсебване.

Пенов неколкократно е лишаван от адвокатски права, както във Варна, така и в столицата. В Пловдив продължава да се представя като „адвокат“ макар и да няма данни да е упражнявал професията си под тепетата или да е правил опити за регистрация в Пловдивската колегия. 

С общо 16 фирми се свърза името на варненския юрист, голямата част от тях обаче – нямат дейност през последните години и дължат сериозни супи на НАП. Само 4 от фирмите на Пенов дължат внушителните малко над 850 хил. лева към бюджета. Справката показва, че юриста от Варна не само не покрива задълженията си, но и те продължават да растат през последните години, заради натрупани лихви. Всички задължения на фирмите на Пенов са в списъка с дружества, нямащи обезпечение. 

В ресторантьорския бизнес Пенов попада покрай бившата си съпруга Мая Пенова (по бащина линия Милкова). Тя е собственик на две бутикови заведения в столицата, но според информация на „Марица“ жената отдавна е прекратила отношения с бившия си съпруг и няма нищо общо с бизнеса му в Пловдив. 


С идването на Ивайло Пенов под тепетата съвпада и най-сериозният запор от банка. През лятото на миналата година Първа инвестиционна банка налага запор върху основната фирма на юриста – „Пенов енд Ко Консултинг“ ЕООД заради вземане на стойност над 43 хил. лева. И до момента запора не е вдигна, близо година по-късно, пише Марица. 

 

 

 

 

 

 

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*