• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Синоптикът Петър Янков: Градушки и магнитни бури през май

Май 02
11:53 2021
A+ A-
6027 прегледа

Предстои период на захлаждане с валежи

Синоптикът Петър Янков посочи, че май е месецът, в който дневните температури устойчиво минават 20-градусовата температурна бариера. С


Според климатичната справка средните климатични максимални температури по принцип са между 20 и 25 градуса, а средните минимални: между 8 и 13 градуса. 

Това прогнозира пред "Труд" синоптикът от ТВ-Мет Петър Янков.

Той посочва, че нормалните валежни количества в низините са от 50 до 90 литра на кв. м, в Предбалкана и по планините от 100 до 150 литра. Обикновено по–сухо е от 1 до 10 май, и от 16 до 19 май.

Тази година май ще бъде със средни максимални температури в населените места около нормата – от 20 до 25 градуса.

Във валежно отношение над западната и южна част от страната се очакват количества близки до установените норми – 50-120 л/кв.м., а над югоизточната част от страната валежите ще бъдат под климатичните норми – до 40 л/кв.м. 

След свежото и дъждовно начало на май, с температури над обичайните – от 27 до 30 градуса (в района на Сандански до 31,32 градуса), предстои период на захлаждане с валежи – от 3 май до 6 май.

В края на първото десетдневие от 7 май до 10 май  ще има повече слънце и кратки валежи с летен характер.

На 12 и 13 ще има временно стабилизиране на атмосферата. Ще бъде предимно слънчево, с повече облаци следобед над планините, където е възможно за кратко да превали. През второто десетдневие валежните периоди с по-съществени валежи са около 14 и от 16 до 19 май, като по-значителни валежни количества от 40 до 60 л/кв.м. се очакват в Западна и в Северна България.

През третото десетдневие на май валежите и гръмотевиците ще бъдат често явление. По-интензивни ще бъдат валежите на 24, 25 май, както и на 27 и на 31 май. Дъждовете ще са по-интензивни в западните райони, с опасност от градушки. Температурите ще варират от 20 градуса по крайбрежието на морето до 24, 28 в местата с повече слънце.

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Земното магнитно поле ще бъде с динамично променяне на интензитета. Повишаване на геомагнитната активност ще има около 4 май, в периода 11  до 17 май (с възможни и магнитни бури около 14 май), около 21 и от 29 до 31 май.
Слаба интензивност на геомагнитното поле ще има от 5 до 10 май и от 22 до 28 май. 

А иначе май е най-дъждовният пролетен месец. Страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси идващи от северозапад. При такива условия времето е неустойчиво – с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици.

Понякога падат интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Не са редки случаите, когато само за 2-3 часа пада толкова валеж, колкото е месечната норма и дори повече. 


Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*