• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Ще се замрази ли минималната работна заплата?

Ноември 19
16:38 2020
A+ A-
3813 прегледа

Какво ще се случи с минималната работна заплата?

Правителството предлага минималната работна заплата да се вдигне на 650 лева от 2021 година. Днес на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество беше обсъдена тази идея. Представители на бизнеса единодушно отхвърлиха това предложение.

Мотивът им, че мярката е прокризисна. Те поясниха, че ръстът на минималната работна заплата оказва натиск върху всички възнаграждения и в условията на криза би имало крайно неблагоприятно отражение върху пазара на труда и заетостта. Най-вече за малките населени места и в микро- и малките предприятия. Представителите на бизнеса отново настояват за замразяване на МРЗ. Те искат замразяването да продължи до приемането на механизъм за  определяне на минималното възнаграждение.

Представителите на синдикатите – КНСБ и КТ „Подкрепа“ са на коренно различно мнение. Те подкрепиха предложението на правителството за увеличаване на минималната работна заплата на 650 лева, отхвърлиха доводите за връзка между нивото на МРЗ и нивото на безработица.

Проектът на ПМС за компенсация в размер на 24 лв./ден на заетите в неплатен отпуск в предприятия, които не функционират заради ограничителните мерки, също бе обсъден на днешното заседание.

Членовете на съвета подкрепиха идеята, но представиха куп забележки и предложения. Тя подчертаха, че компенсацията не е изгодна за много работодатели и ефективното й ползване е под въпрос, пише pariteni.bg.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*