• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Ще се вдигнат ли пенсиите тази година?

Януари 24
19:14 2022
A+ A-
7503 прегледа

Предстои ли повишаване на пенсиите?

Правителството подготвя промени с пенсиите от средата на тази година.

Относно подготвяните промени на пенсиите от 1-ви юли, социалното ведомство ще предложи няколко варианта.

Това стана ясно от изказване на министър Георги Гьоков. Той за пореден път заяви, че планираната индексация в размер на 6,1% на всички пенсии от месец юли е недостатъчна. Гьоков добави, че по този начин няма да се отчете инфлацията, която е натрупваната от началото на тази година. Той поясни, че предстои дискутиране на предложените промени и за целта ще се сформира работна група.

Той заяви, че решението за това какво ще се случи с пенсиите от 1-ви юли тази година ще е политическо. 

Гьоков допълни, че ще БСП ще настоява за преизчисляването на пенсиите, които са със среден осигурителен доход. Той заяви още, че другата опция е за увеличаване на пенсиите с по-голям процент, като изключението ще е за тази година поради по-високия ръст на инфлацията.

Увеличаване на коефициента на тежест на всяка осигурителната година е друга опция, заяви министърът, цитиран от БЛИЦ и БНР.

Неговото мнение е, че подходът към пенсиите от юли трябва да е комплексен заради плюсовете и минусите на всички тези методи.

Сподели
За автора
Станоева

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*