• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Ще получат ли пенсионерите 50 лева през август?

Юли 20
21:40 2021
A+ A-
2829 прегледа

Ще има ли добавка от 50 лева към пенсиите през август

Какво ще се случи с добавката от 50 лева към пенсиите?

В ефира на БНР Иван Нейков коментира вероятността добавките към пенсиите от 50 лева да бъдат отпуснати през август

Иван Нейков коментира какво ще се случи с добавките към пенсиите от 50 лв.

Той посочи, че има проблем, който трябва да бъде решен в системата на социалното осигуряване - как да премахнем тази водеща до несправедливост разлика между стари и нови пенсии.

Според него въпросът е как ще се случи това. Той поясни, че експертите са раздвоени. Единият вариант е да се използва базата на осъвременяване и това е свързано с увеличаване на осигурителния доход през годините. Другото предложение е да стане въз основа на увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата, по която се изчисляват пенсиите.

Експертът е категоричен, че и двата варианта са възможни. Според него е по-вероятен вторият вариант. Но в този случаи пенсиите - най-ниската и най-високата, отново ще се отдалечат. 

Неков е убеден, че първият вариант е по-справедлив. Хората не ги интересуват формулите, трябва да им бъде обяснено, че осъвременяването ще коригира само част от пенсиите", допълни Нейков, цитиран от БЛИЦ.

Той заяви, че "горещият картоф" с добавката от 50 лева попада в ръцете на новия парламент и на новото правителство.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*